Historiskt tillskott av kvinnliga brandmän

För första gången i räddningstjänstens historia i Älvsbyns kommun är tre av fyra nya deltidsbrandmän kvinnor. - Jätteroligt! Nu har vi sprängt barriären! säger Margareta Lundberg, som i tolv års tid varit ensam kvinna bland ett 40-tal manliga arbetskamrater.

Efter tolv år som ensam kvinna inom räddningstjänsten i Älvsbyn har Margareta Lundberg (tvåa från höger) fått välkommet sällskap av tre kvinnliga arbetskamrater. Från vänster: Jennie Nordström, Maria Lundgren och Ann-Christine Höglander.

Efter tolv år som ensam kvinna inom räddningstjänsten i Älvsbyn har Margareta Lundberg (tvåa från höger) fått välkommet sällskap av tre kvinnliga arbetskamrater. Från vänster: Jennie Nordström, Maria Lundgren och Ann-Christine Höglander.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-04-20 06:00

Margareta Lundberg är heltidsanställd som säkerhetssamordnare inom räddningstjänsten i Älvsbyns kommun. Heltid jobbar också brandinspektörerna Roger Bohman och Ulf Nilsson. Deltidsbrandkårerna i Älvsbyn och Vidsel bemannas av kommunmedborgare som turas om att ha sju dagars dygnsberedskap i hemmet eller på sin ordinarie arbetsplats.

- Räddningschefskompetensen köper vi sedan något år tillbaka från Piteå. Det fungerar helt suveränt, säger Margareta Lundberg och passar på att ge en eloge till Torbjörn Johansson, dels för hans sätt att leda verksamheten, men också för hans målinriktade arbete att få in fler kvinnor i yrket.

- Det har smittat av sig även på rekryteringsjobbet i vår kommun, konstaterar hon.

Introduktion
Jennie Nordström, nyinflyttad friskvårdskonsult från Västkusten, och Ann-Christine Höglander, till vardags anställd vid Polarbageriet, har bestämt sig för att bli deltidsbrandmän i Älvsbyn. I Vidsel har deltidskåren själv lyckats rekrytera Maria Lundgren, som jobbar som personlig assistent, och Delikatessfabrikens medarbetare Arsen Idrisov.

I veckan har de fyra nya deltidsbrandmännen genomgått en introduktionsutbildning vid räddningsstationen i Älvsbyn. Teori har varvats med praktik och när PT dyker upp lagom till torsdagens förmiddagsfika verkar kvartetten redan vara en naturlig del i arbetsgemenskapen.

- Kamratskapet är en av de stora fördelarna med att jobba inom räddningstjänsten. Visst kan det vara ganska tungt rent fysiskt ibland och nog blir man både blöt och smutsig, men det är fantastiskt att få vara en i arbetslaget och känna att man gör någonting bra tillsammans, säger Margareta Lundberg.

Nykomlingarna är överens om att det är just den medmänskliga aspekten som fått dem att vilja bli deltidsbrandmän.

- Att få folk att må bra är ju vad mitt vanliga yrke också går ut på, säger Jennie Nordström.

Hjälpa andra
Maria Lundgren nickar instämmande.

- Jag vill hjälpa människor som råkar illa ut, precis som jag själv hoppas på att få hjälp om det skulle vara jag som drabbas, säger hon.

- I Vidsel rycker ju räddningstjänsten även ut på IVPA-larm, första hjälpen-insatser i väntan på ambulans. Det ser jag särskilt fram emot att få hjälpa till med framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om