Birgit blir samlande kraft för köpmännen

För första gången har Älvsbyns köpmannaförening värvat en ordförande utifrån: Birgit Nilsson, hängiven Älvsbybo med ett brinnande intresse att marknadsföra kommunen. - Nu ska vi visa vad handeln har att komma med, säger hon och flaggar för torsdagens "Vårfnatt" med kvällsöppna butiker.

Köpmannaföreningens nya ordförande Birgit Nilsson är övertygad om att det våras för handeln i Älvsbyn. "Vi har så många fina butiker och näringsställen", säger hon och välkomnar nya besökare att komma och upptäcka fördelarna med ortens affärscentrum.

Köpmannaföreningens nya ordförande Birgit Nilsson är övertygad om att det våras för handeln i Älvsbyn. "Vi har så många fina butiker och näringsställen", säger hon och välkomnar nya besökare att komma och upptäcka fördelarna med ortens affärscentrum.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-04-25 06:00

Efter mer än 40 års tjänst i Älvsbyns kommun, varav de senaste 18 åren som socialchef har Birgit Nilsson nyligen lämnat jobbet. I våras fick hon en förfrågan från Älvsbyns köpmannaförening att bli deras nya ordförande.

- Jag blev väldigt överraskad och smickrad. Först tvekade jag, men när jag fick veta att företrädaren Kristina Bergvall blir kvar som vice ordförande ett år till, bestämde jag mig för att tacka ja, säger hon.

- Som Älvsbybo har jag alltid tyckt att det finns mycket att lyfta fram i den här kommunen. På handelsidan har vi ett brett utbud av varor och många alerta köpmän. Det gäller bara att samla ihop alla krafter och göra verklighet av planerna tillsammans.

Bildat idégrupp
Trots att Birgit Nilsson inte är köpman själv har hon på sätt och vis ett förflutet inom branschen:

- Jag är uppvuxen som lanthandlardotter i byn Hissjö utanför Umeå, så helt främmande för handlarlivets villkor är jag inte, säger hon.

För att få fart på affärsverksamheten i Älvsbyn har köpmannaföreningen bildat en idégrupp, som består av ordförande och några medlemmar.

- Det som ligger närmast i röret är att förverkliga gruppens idé om en så kallad "hotelliggare" där varje köpman presenterar sin butik. Foldrarna ska läggas ut på hotellrum och andra publika platser. Vi har anlitat en webbutvecklarfirma för utformningen, berättar Birgit Nilsson.

- Vi hoppas också kunna vidareutveckla samarbetet med Älvsbyns kommun och andra aktörer i samhället, exempelvis Företagarna och turismnäringen. Mycket handlar om hur vi ska få fler människor att söka sig in till centrum. Kommer de väl hit upptäcker de också vilka attraktiva affärer, kaféer och restauranger vi har.

Kvällskrock
På torsdag har Älvsbybutikerna kvällsöppet med olika specialerbjudanden under temat "Vårfnatt". Samma dag är det Tjejkväll i Piteå med gratisbussar från bland annat Älvsbyn.

Hade det inte varit smartare av Älvsbyns köpmannaförening att välja ett eget datum?

- Kanske med tanke på kunder utifrån, men erfarenheten av liknande "krockar" visar att många Älvsbybor väljer att stanna hemma och göra en shoppingrunda på byn. Det brukar vara mycket folk i farten, säger Birgit Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om