Annonssamarbete med Piteå kommun

”Det är ett jobb för dig som vill göra skillnad varje dag”

I Piteå kommun jobbar cirka 1500 personer inom vård och omsorg, ett brett yrkesområde som erbjuder massor av spännande tjänster. Sara Öhlund, Personlig assistent och Åsa Lundmark, Hemtjänsten känner att de hittat hem i omsorgen.

Sara Öhlund och Åsa Lundmark.

Sara Öhlund och Åsa Lundmark.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-05-06 10:36
Detta är ett annonssamarbete.

Åsa Lundmark fick upp ögonen för yrken inom omsorgsyrken efter att en nära bekant behövde flytta in på ett boende. När hon besökte boendet kände hon hur hemtrevligt det var och vilket lugn många av de äldre utstrålade.

– Besöket på boendet sådde ett frö, jag började fundera på att byta yrkesbana och ett år senare skolade jag om mig till undersköterska. Nu är det tio år sedan jag började jobba inom äldreomsorgen, ett beslut jag aldrig kommer ångra. Här känner jag mig verkligen hemma, säger Åsa.

Kolla in alla lediga jobb här!

undefined
"Nu är det tio år sedan jag började jobba inom äldreomsorgen, ett beslut jag aldrig kommer ångra", säger Åsa Lundmark.

Sara Öhlund har jobbat inom omsorgen i två omgångar. Efter tolv år tog hon en paus från kommunen och började jobbade inom sjukhus och bank. Efter några år började hon sakna jobbet hos kommunen och sökte sig tillbaka dit.

– Jag gillar att hjälpa människor och som personlig assistent eller anställd på gruppboende får man verkligen komma nära sina vårdtagare. Jag insåg att det är den rollen jag trivs bäst i och här känner jag mig verkligen uppskattad, säger Sara.

En av de bästa delarna med att jobba som personlig assistent enligt Sara är hur fritt det går att styra dagarna. 

– Som personlig assistent finns en enorm frihet att forma dagarna hur som helst beroende på vårdtagarens dagsform och intressen. Det är skönt att inte vara instängd hela dagarna. Vi kan gå ut och hitta på saker som att köpa glas eller sola en stund, säger Sara.

Vill du testa något nytt? Eller söker du sommarjobb? Kolla in alla lediga jobb här!

undefined
"Som personlig assistent finns en enorm frihet att forma dagarna hur som helst beroende på vårdtagarens dagsform och intressen", säger Sara Öhlund.

Arbetsuppgifterna för en undersköterska eller ett vårdbiträde är varierande beroende på var och med vilka man jobbar men har alltid en sak gemensamt.

– Vårt jobb går ut på att ge vårdtagarna en så värdefull och trevlig vardag som möjligt. Vad det innebär är väldigt varierande så det gäller att vara lyhörd. Allt från praktiska delar som matlagning, hygien och städ men även att skapa värdefulla stunder genom att bara finnas där och samtala eller planera större aktiviteter, säger Åsa.

Både Sara och Åsa upplever att de blivit mer ödmjuk inför livet genom sina yrkeserfarenheter. 

– Man ska vara rädd om livet och snälla mot varandra. Genom att möta så många olika människor och livsöden lär man sig otroligt mycket. Man blir aldrig fullärd, säger Åsa.

Har ni någon hälsning till de som är intresserade av att börja jobba inom omsorgen?
– Det är viktigt att kunna möta människor i olika situationer, vara självständig och flexibel. Vi jobbar med människor inte med maskiner så man vet aldrig hur dagen kommer vara. Det kan komma tyngre dagar men det är fler dagar då jag glömmer bort att det ens är ett jobb, säger Sara.

– Här blir man väldigt uppskattad och får tack för varje minsta grej, så är det inte i många yrken. Om du är nyfiken på människor och vågar släppa in de i ditt liv kommer du passa perfekt. Det är ett jobb för dig som vill göra skillnad varje dag, säger Åsa.

Lediga Jobb

Söker du ett roligt och meningsfullt arbete där du gör skillnad i människors vardag? Piteå Kommun söker sommarvikarier till hemtjänst, personlig assistans, särskilt boende för äldre, Trädgårdens äldrecentra, korttidsverksamhet barn och unga samt gruppbostäder och psykiatriboende.

Hemsida: www.pitea.se/sommarjobb2024

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på PT.