Ur vårt arkiv

6 september 2019 06:00

För 100 år sedan

En kännbar förlust gjorde nyligen jordägaren P.A. Bergman i Mörtträsk, Älvsby socken, i det han förlorade sin häst under ovanliga omständigheter. Efter flera dagars sökande hittades slutligen hästen i närheten av hemmet dödad av ett skott. Det är antagligen någon som idkat olovlig älgjakt, trott hästen vara en älg och därvid lossat det ödesdigra skottet. Kreaturet ifråga var av god beskaffenhet samt oförsäkrat, varför ägaren gör en kännbar förlust. Det skedda innebär en allvarlig varning för vederbörande älgjägare att noggrant se efter innan de skjuta.

71 år fyllde den 21 aug. änkefru Magdalena Lundström i Älvsbyn. På morgonen uppvaktades hon med blommor och sång, utförd av en kvinnlig sångkör. Senare på dagen hade inbjudits ett större antal vänner o. bekanta på Hanna Lundströms kafé, vilka välfägnades på bästa sätt. Härvid överlämnades till fru L. en elektrisk bordslampa, en psalmbok, pincenez samt några hyllningsverser. Föremålet för denna hyllning är en kvinna, som med ett ord sagt kunnat allting och hunnit med allting.Otaliga äro de bröllop och begravningar, som hon styrt om i sina dagar. Dessutom har hon vikarierat som läkare och barnmorska, när så erfordrats. Alltid hjälpsam och tillmötesgående samt gladlynt och trevlig, har hon blivit uppskattad och värderad av alla, som hon kommit i beröring med. Trots att hon de sista åren plågats av reumatism, är hon alltjämt i besittning av samma glada och oförbrännerliga humor som förut. Ett leve för den gamla skriver Piteå-Tidningens meddelare.

Självmord begicks i går av ett hundkreatur på en av stadens gator genom att springa mot en framrusande bil. Ägaren begråter sin älsklings sorgliga ändalykt.

För 75 år sedan

Hr Ingemar Öberg i Piteå har i dagarna försålt sin verkstadsfastighet å Klubbgärdet till ingenjör S. Liljegren, Piteå.

För 50 år sedan

Det utedass som stals från Domänverket i Arjeplog har nu återfunnits. Dasset stals i mitten av sommaren av en person som gjorde sig stort besvär med att ta det över sjön till sin sommarstuga 5-6 kilometer från den plats där Domänverket ställt det. Sommarstugeägaren säger att han inte stulit bara lånat det vilket polisen har svårt att tro.

För 25 år sedan

En "läckande" flispanna bär skuld till ödeläggelsen av danspalatset Perudden i Svensbyn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!