För 100 år sedan

Extra ting hölls i Öjebyn inför Piteå tingslags häradsrätt med Karl Gustaf Andersson, kallad Råseletattaren. Den häktade infördes belagd med hand- och fotbojor i tingssalen, där en stor menighet samlats för att åse den beryktade brottslingen. Sitt öknamn erhöll han för ett i Råsele begånget övervåld varvid han knivhögg en person. För detta dåd, ett tiotal stölder, olaga handel m.m. dömdes han till fyra och en halv månaders straffarbete. Under transporten till fängelset passade han på att rymma i Bräcke. Det var i sept. 1918. Sedan har han opererat i Hälsingland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten och därifrån kom han i början av juli till våra trakter där han genom landsfriskal Baudins försorg greps i Långträsk den 11 juli. Vid anhållandet innehade Andersson närmare 2,000 kr. i kontanter jämte en klocka och fyra guldringar, som befunnos vara tjuvgods. Till Lillpite kom Andersson på en cykel som han stulit. Cykeln bytte han där ut mot en annan och fick 15 kr. i mellangift. Sedan åkte han till Öjebyn. Från en gård därstädes tog han en nästan ny cykel och lämnade den gamla. Så fortsatte resan till Håkansö. I Harrträsk besökte han en gård och från ett skåp tog han därifrån med sig 60 kr. I en annan gård i Håkansön tog han ur en olåst byrålåda 200 kronor i kontanter, en kostym, kläder och ett par skor. Och från en tredje gård tog han en pipa och tobak, värt omkring 3 kr. o. 2 guldringar värda tillsamnans omkr. 85 kr. Dessa guldringar innehade tjuven vid anhållandet. I Håkansön såldes cykeln för 200 kr. Andersson hade därpå begivit siig till Älvsbyn och Nederluleå. Svaranden erkände ganska oförbehållsamt de ovannämnda stölderna.

För 75 år sedan

Utexaminerade hemvårdarinnor å Edelviks folkhögskola i Burträsk: Anna-Lisa Bergvall, Älvsbyn, Märta Häll, Rosvik, Edit Lundberg, Arvidsjaur, Berta Risberg, Hornmyrmark, Piteå.

För 50 år sedan

Anders Granström har utnämnts till kamrer vid Kreditbankens kontor i Kiruna. Han är född 1946, anställdes i banken 1965 och har tjänstgjort på Kreditbankens kontor i Kiruna sedan 1967.

För 25 år sedan

Komminister Nils-Arne Rehnström, präst i Piteå landsförsamling, anklagar organisationen RFSL för att förleda och förföra ungdomar.