Vi kastade loss i södra hamnen i Piteå och satte kurs ut mot Stenskär. Under båtresan njöt vi av en härlig lunchbuffé bestående av inkokt lax, fläskfilé, västerbottenostpaj, Laponiabröd med mera. Vi såg många vindkraftverk och långa fina badstränder.

På ön Stenskär guidade Ulrika Kommes oss till fiskebyn och dess labyrinter. Vi fick också lära oss växter som är specifika för skärgården i Norrbotten.

Efter två timmarars strandhugg lade vi ut igen och styrde norrut mot Luleå skärgård och målet Junkön. Besök i skärgårdsmuséet, kvarnen samt hantverksgården var både historiska och trevliga inslag. På Junkön bedrivs fortfarande ett aktivt yrkesfiske.

Artikelbild

| Maten, så lämpligt serverad i en båt, var det verkligen inget fel på.

Med jämna mellanrum startade servitören/underhållaren Jonas Björnström olika aktiviteter och tävlingar som musikquiz och bingo och det delades ut vinstkepsar och en rökt lax till en kvinnlig medlem från Piteå. Middagen avslutade dagen och när vi anlände till teaterkajen i Luleå satte vi punkt för första kryssningsdagen genom att checka in på Stadshotellet.

En god natts sömn och en ordentlig hotellfrukost blev starten före ombordstigningen på Laponia dag två. Vi gick ut från Luleå via alla hamnar, såg Sveriges största graffitimålning och stannade till för att bunkra bränsle vid oljehamnen.

Dagens överraskning var dragspelaren Niklas Thornéus som underhöll och spelade allas önskelåtar samt deltog i allsång och uppträdanden tillsammans med Ulrika och Jonas hela dagen.

Så satte vi kurs ut och förbi Altappen och Lövskär för att sen följa den inre farleden mot Töre skärgård. Laponia rundade Bergön där det var tänkt att vi skulle gå iland, men på grund av den tilltagande vinden från norr kunde vi inte angöra Töre båtklubbs brygga.

Artikelbild

| Jonas Björnström och Ulrika Kommes underhöll med både sång och musik samt musikquiz under resan.

Kapten Johan Söderholm, som med säker hand styrde Laponia, tog oss vidare ut mot Skags udde och österut mot Kalix skärgård. Med jämna mellanrum serverades vi förtäring och den goda laxsoppan går inte att glömma.

Nästa mål var Seskarö och slutmålet Storkajen och Laponias hemmahamn. Laponias personal och reseledaren Anders tackades med både sång och applåder för samarbetet som lett till denna fantastiska rutt.

Artikelbild

| M/S Laponia, vår trogne vän och transportör, under resan.

Två bussar väntade på kryssarna och körde oss på en rundtur på Seskarö. Vi fick se ett gammalt och vackert samhälle med skola, butik med mera och avslutade med ett besök i den vackra träkyrkan. Servitören Jonas och dragspelaren Niklas sjöng och spelade vackra och kända sånger i kyrkan.

Erika Medström entreprenör på Seskarö, berättade om öns historia, hungerkravallerna 1917 och avslutade med en sång om Seskarö och dess invånare. Vi fick veta att bakom årets friluftsteater ”Splitvedsjäntan” stod Seskaröbornas historiska kartläggning som även utgivits i bokform.

Så satte vi oss på bussarna för hemfärd och konstaterade att en mycket trevlig kryssning tagit slut. God mat, underhållning sång och musik, tävlingar bland annat ”Lär känna en vän”, bingo gjorde att det varit hög stämning och väldigt trivsamt under hela resan. Superlativ som hördes, ”värt var enda sekin och mycket mer”, ”det bästa jag varit med om och denna rutt måste återkomma”.

PRO skrev in sig i historien genom att Laponia rederi för första gången genomfört en tvådagars kryssning. Vi riktar ett stort tack till hela besättningen på Laponia.