Foley skriver för förortsbarnen

Douglas Foley är författaren som med sina böcker om den "vad är meningen med livet"-grubblande Habib fått många barn att börja läsa.

Stockholm2008-12-22 06:00
- En del lärare bryr sig för lite om vad barn och ungdomar läser och vill läsa. Den typen av böcker som jag skriver tas inte alltid på allvar. Det är nedlåtande mot både mig och eleverna.
Den gråhårige mannen som flyttade från Storbritannien för att han "hatade England" 1969, för att sedan längta hem hela första året i Sverige, tar emot i den mycket personliga lägenheten i Hjorthagen i Stockholm. Douglas Foley kom till Sverige för att jobba som kock på Operakällaren hos stjärnkrögaren Werner Vögeli. Det blev inte så mycket av den karriären, i stället blev det bibliotekshögskolan och som enda sökande fick han sedan jobb som bibliotekarie på Albyskolan.
I Stockholmsförorten Alby arbetade han i arton år innan han till slut bestämde sig för att våga skriva på heltid. Men sin första roman skrev han på engelska och gav ut den på eget förlag 1994. Några år senare blev det en ungdomsbok på engelska som han sedan själv översatte till svenska, det var "Ingen återvändo".
Kändes i hjärtat
Habib föddes genom att han bestämde sig för att skriva direkt för årskurs sex i Albyskolan. Då hade han redan skrivit "Shoo bre" för högstadieelever.
- Den första boken om Habib, "Meningen med livet" fick ingen bra respons från kritikerna. Men jag kände ändå på mig att jag hade rätt, det kändes i hjärtat. För varje bok har biblioteken tagit in fler och fler exemplar och jag får allt mer uppskattning från både lärare och elever, säger Douglas Foley på det där typiska sättet som britter talar svenska på.
Han berättar med stolthet om brev från lärare som med böckerna om Habib äntligen fått elever att läsa, elever som tidigare hårdnackat vägrat läsa alla böcker som erbjudits dem. Författaren själv tror att framgången beror på att böckerna helt enkelt handlar om det mesta som rör sig i elvaåringars huvuden. Det kretsar kring kompisar, äventyr, familjen, drömmar, vad som är bra och dåligt med skolan och kärlek. Allt serverat med en enligt Douglas Foley nödvändig portion humor.
- Habib försöker hitta sin plats i världen. Så var det när jag var elva år och så är det nog för de flesta. Oavsett om man växer upp i England eller i en svensk förort. Det verkar ju som om barn känner att det jag skriver kommer från hjärtat, säger Douglas Foley.
Fult och fint
Just nu visas tv-serien om Habib i SVT och det har bara ökat intresset för killen som gör allt för att få grepp om vad livet går ut på. Douglas Foley har fullt upp med att besöka skolor och bibliotek och med att i julklappstider signera böckerna. Efter jul ska han ta tag i nästa bok om Habib. Då ska han också skriva sin första bok riktad till lågstadiebarn.
Och så kommer vi in på fint och fult, synen på vuxenlitteratur kontra barn- och ungdomsböcker. Douglas Foley tycker att det är en lärares plikt att ha en viss koll på floden av barn- och ungdomsböcker. Det handlar om engagemang.
- Själv bryr jag mig inte om vad kritiker tycker. Jag vill bara skriva och möta min läsekrets. Men får jag en idé som passar för en vuxenbok så skriver jag en sådan. Jag har inga begränsningar på det sättet, säger Douglas Foley och utvecklar:
- Det blir ett par-tre böcker till om Habib men sen får det vara nog. Boken för lågstadiebarn ska också utspela sig i Alby, förlaget vill ha det så. Jag håller mig i Alby ett tag till men någon dag skulle det vara roligt att byta miljö. Å andra sidan är det inte många som skriver om förorten. Men det kommer, det finns jättemycket talang där!
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!