Instagram-succén på snabbmatsturné i Piteå

Filmfabriken åker på snabbmatsturné genom Sverige och ett av stoppen blir i Piteå. Där är siktet inställt på äkta Pitepalt. "Det kan jag lova att det blir", säger Joakim Faerden.

Bröderna Niklas (till vänster) och Joakim Faerden driver ett av Sveriges största humorkonton på Instagram. Nu ger sig duon ut på vägarna för att testa snabbmat i hela landet. I Piteå är siktet inställt på Pitepalt.

Bröderna Niklas (till vänster) och Joakim Faerden driver ett av Sveriges största humorkonton på Instagram. Nu ger sig duon ut på vägarna för att testa snabbmat i hela landet. I Piteå är siktet inställt på Pitepalt.

Foto: Privat

Piteå2021-03-17 18:00

Bröderna Joakim och Niklas Faerden – duon bakom Instagram-succén Filmfabriken – åker på snabbmatsturné genom Sverige. Instagramkontot startades 2016 och har snabbt växt till ett av Sveriges största humorkonton med 450 000 följare.

Till en början innehöll kontot filmklipp från lite äldre svenska filmer och sedan har bröderna breddat utbudet samt släppt en podcast. I fjol testade och recenserade duon snabbmat för första gången – något som många följare uppskattade.

Efter ett par recensioner föddes idén att sätta sig i bilen och köra så långt pengarna räckte för att testa mat i hela Sverige.

– En och en halv månad senare har vi sponsorer, bil, bensin, boende och ett produktionsbolag. Det har blivit väldigt mycket större, men det är också kul att se att många gillar idén. Det blir mer än 500 mil på nio dagar. Det blir intensivt, men roligt, säger Joakim Faerden.

Han jobbar som kock och brorsan kör lastbil.

– Han stöter på mer korvmojar medan jag jobbar på en ganska fin restaurang. Men vi båda gillar mat helt enkelt och brinner lite för en stor stark och en hamburgare. Det måste inte alltid vara så fint.

undefined
Resan startar på måndag och under veckan passerar man bland annat Piteå där siktet är inställt på Pitepalt. (Arkivbild)

Resan börjar i Malmö på måndag och runt 22 matställen är spikade.

– Vi har en lista som vi håller lite hemlig för att de inte ska kunna veta att vi kommer innan vi är där. Det kanske blir tre test per dag beroende på var i landet vi är och hur långt det är till nästa ställe, säger Joakim Faerden.

I Norrland är planen att besöka Sundsvall, Umeå, Piteå, Luleå, Kiruna, och Arvidsjaur.

– Vi ska sova över i Arvidsjaur, sedan är det inte säkert att vi kommer att äta där. Det kanske blir Gällivare eller Jokkmokk.

Tipsen på matställen strömmar in via Instagram och även om man redan spikat 22 matställen är de öppna för att göra ändringar.

– Många skickar in sina favoritställen och vi håller det öppet in i det sista. Vi vill att resan ska kännas spontan också.

När bröderna passerar Piteå finns det dock inga frågetecken gällande menyn.

– Jag har aldrig testat riktig Pitepalt, så det är något som står på listan i alla fall. Det kan jag lova att det blir, säger Joakim Faerden.

– Det är ju olika kulturer från kust till kust och norr till söder. Souvas har jag heller aldrig ätit. Det är mycket sånt vi ska testa.

undefined
"Stockholm blir ganska litet också, även om det finns mycket här. Det finns något jävligt fint med folk som står mitt ute i ingenstans och säljer mat och det är kul att besöka dem", säger Joakim Faerden.

Resan kommer att klippas ihop till en serie med 10–14 avsnitt på sex–sju minuter. Avsnitten kommer först att släppas på Instagram.

– Det blir en snabbklippt version av allt. Sedan är det oklart om vi kommer att släppa det som längre versioner på Youtube eller om vi kommer att göra det till en långfilm. På något sätt kommer det i alla fall att hamna på båda plattformarna, säger Joakim Faerden.

Kommer man kunna följa resan live?

– Vi tänker att vi ska vara mer aktiva på Instagram än någonsin. Vi kommer att lägga ut lite "behind the scenes"-material i Filmfabrikens story. Vi kanske väljer ut tre ställen i Kiruna och så får folk rösta vilka vi ska testa. Det blir korta klipp som är borta efter ett dygn, men förhoppningsvis får vi ut ett tiotal per dag.

Hur hemma är ni i Norrbotten?

– Niklas har varit där mer än mig. Han har bilat till Lofoten och liknande, han gillar att vara norrut. Jag har inte varit norr om Dalarna på 15 år. Jag känner mig jävligt peppad på att få se Norrland på riktigt. Det blir härliga kontraster med vår i Malmö och snö i Kiruna.

Filmfabriken

Instagramkontot Filmfabriken startades av bröderna Joakim och Niklas Faerden 2016. Med sina 450 000 följare räknas Filmfabriken som ett av Sveriges största humorkonton.

Joakim Faerden jobbar som köksmästare och brorsan Niklas Faerden jobbar som lastbilschaufför.

Till veckan ska bröderna tillsammans åka genom Sverige och testa mat. Resan mynnar ut i ett tiotal kortare avsnitt på Filmfabriken som produceras i samarbete med Acmegruppen.

Man besöker bland annat Piteå, Luleå och Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!