Med van blick för gamla ting

Med Antikrundan har han med åren blivit nästan folkkär. Genom ett brinnande intresse för äldre teknik, leksaker och reklamprylar har Peter Pluntky gjort sin hobby till ett arbete som är annorlunda varje dag.

EXPERT2011-07-22 06:00

Piteå dansar och ler är inte bara musik från de stora scenerna. På Rådhustorget som i festivaltider fått namnet Kulturtorget kommer Peter Pluntky att värdera gamla föremål som besökarna tar med sig och är intresserade av att veta mer om. En van syssla för mannen som setts i tv-programmet Antikrundan sedan 1989.

- Alla är roade av sina rötter och sin bakgrund. Vi lever i en värld med hastiga omvälvningar. Jag tror inte intresset för gamla prylar är specifikt för Sverige. Antikrundan i England har gjort mycket under sina 40 år, och här i Sverige närmar sig Antikrundan 25 år, säger Peter Pluntky.

Egenlärd mångsysslare
För 30 år sedan hade han en kuriosaaffär med inriktning på teknikhistoriska föremål. Privat samlade han också på leksaker. Utifrån det har Peter Pluntky gått vidare och hans verksamhet i dag spänner över mer än bara Antikrundan. Han är föreläsare, har gett ut böcker och är förordad värderingsman åt Stockholms handelskammare. Bland annat.

-  Jag brukar kalla mig en legitimerad lekare. Jag är en sådan som vill gå till botten med saker.

Men varför fastnade du för leksaker?
- Leksaker speglar hela kulturarvet i litet format, man får en bild av hur det var förr. Vill man bli riktigt allmänbildad ska man titta på leksaksmuseum.

Efter 22 år i Antikrundan och rundresor i andra sammanhang är det inte mycket som får Peter Pluntky att riktigt höja på ögonbrynen. Men vid varje tillfälle kommer det något mindre föremål i trä eller metall som han inte kan svara på vad det är. Ofta är det ett redskap eller ett hjälpmedel för någon yrkesgrupp.

- Det mesta har jag sett två gånger. Men lite upphetsad blir man fortfarande när man blir förbryllad över någonting.

Varje arbetsdag innebär någonting nytt. Hela tiden blir nyare saker "gamla". Bland annat har gamla datorer från 1960- och 70-talet börjat säljas på teknikauktioner. Peter Pluntky berättar också passionerat om en annan av hans
hobbys. Cykelns historia.

- Cykeln är en av världens viktigaste uppfinningar och kommer bli mer och mer viktig i och med att oljan tar slut och vägarna packas igen.

Sen Piteå-kväll
Han minns inte exakt när han var i Piteå senast. Då satt han tillsammans med vänner på ett hotelltak till halv fem på morgonen. Den här gången vet han inte riktigt vad han ska förvänta sig av sitt besök.

- Det är kul att träffa folk och jag hoppas att de dyker upp med föremål inom mina områden, även om jag är ganska bred i vad jag kan svara på.

Vad förväntar du dig att få se?
- Det är svårt att säga. Vi blev väldigt förvånade när vi spelade in ett tv-program i Kiruna och hittade både Picasso och böcker från 1600-talet. Det där var ju väldigt fattiga trakter så så mycket leksaker fanns inte, men samtidigt fanns det mycket skogsindustri. Det vore kul att få se något från direktörernas hem.

- Mitt jobb är min hobby, säger Peter Pluntky.

Betyder det att du heller inte kan vila från jobbet?
- Nej, vadå? I dag har jag
suttit på balkongen och läst hela tidningen, den tiden tar man sig. Varje dag är något annorlunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!