Sista seglatsen för The Ark

Många pratar om att lägga av på topp. The Ark såg inte hur de skulle kunna utvecklas efter 20 år och bestämde sig. Hela sommaren tar de ett utdraget farväl av stad efter stad. Ett av stoppen blir i Piteå.

The Ark i civila kläder. Jens Andersson, Sylvester Schlegel, Mikael Jepson, Ola Salo, Lars Ljungberg och Martin Axén.

The Ark i civila kläder. Jens Andersson, Sylvester Schlegel, Mikael Jepson, Ola Salo, Lars Ljungberg och Martin Axén.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

AVSKED2011-07-22 06:00

Mikael Jepson, eller bara Jepson som han blivit med The Ark, har tagit sig hem till Malmö under ett lite längre uppehåll på avskedsturnén. Under den treåriga pausen bandet hade innan skivan "In full regalia", när sångaren Ola Salo bland annat gjorde succé i Jesus Christ superstar, hann livet vid sidan ikapp lite.

- Alla gick och skaffade barn, så allas ungar är mellan 2,5 och 3 år gamla, säger Jepson med barnskrik i bakgrunden.

Ärligt och äkta
Beslutet om slutet kom i samband med arbetet kring en samlingsskiva med alla bandets singlar. Då började de fundera: "När kommer The Ark att göra någonting nästa gång? Kanske har vi presterat vad vi skulle prestera?".

- Så vi bestämde oss för att göra ett bombastiskt avslut med turné och så. Vi skulle göra det på The Ark-sättet.

- Vi har alltid varit ett band som velat förnya oss själva. Nu vet jag ärligt sagt inte vad nästa steg skulle kunna vara, då känns det ärligt och äkta mot oss och fansen att lägga av.

The Ark bildades i Rottne utanför Växjö i Småland 1991. Jepson var en av originalmedlemmarna då. Men det dröjde nio år innan genombrottet kom med dunderhiten "It takes a fool to remain sane". Innan dess var det ett fattigt liv för bandmedlemmarna, och Jepson minns ett möte på arbetsförmedlingen för 11 år sedan som en tydlig vändpunkt. Där satt han och skulle lära sig hur man sökte och fick ett jobb. En del av programmet gick ut på att söka tre jobb om dagen.

- Jag kommer ihåg hur jag under lunchrasten såg någon musikvideo på tv och tänkte "Ska jag sitta här, det här är ju helt sjukt". Jag ringde vår manager som sa att han sätter in 10 000 på mitt konto och så gick jag och sa att jag aldrig mer kommer tillbaka hit. Det var än så länge sista gången jag var på arbetsförmedlingen.

Och så kom också genombrottet år 2000. Saker började hända och The Ark blev bara större och större.

-  Det var så häftigt att komma ut efter nio år, det var vad man hade längtat efter. Vi blev ett diskussionsämne. På fikaraster diskuterades det om vi var bra eller dåliga. Hälften älskade oss och den andra hatade oss. Jag tror att det var den konflikten som gjorde oss stora, säger Jepson.

Han berättar att inför varje skivsläpp tänkte de att de inte kunde bli större nu. Inför andra skivan visste man inte var man stod men när man kom till Göteborg för en signering möttes man av oändligt långa köer. Några år senare lyckades "Clamour for glamour" bli en hit på något sätt, fast den inte sålde särskilt bra. Sedan kom Melodifestivalen-äventyret. Jepson har redan nu tillåtit sig att bli nostalgisk. Att sommarens turné bara innehåller hitsinglar är en sådan grej som kan väcka känslan:

- När man tänker på det är det helt sjukt. Är man mitt i det tänker man inte så mycket, men vi har ändå gjort rätt så mycket.

Efter konserten på Gröna Lund i september är resan med The Ark slut. Till dess är det ett avsked varje gång bandet kliver på scenen i en ny stad.

- Det där är jäkligt känsligt. Varenda spelning är den sista i den staden. Det gör också att det blir en fin och magisk stämning och fruktansvärt bra konserter. Det är så känsloladdat.

När det är slut går bandmedlemmarnas karriärer åt olika håll, även om de fortfarande är nära vänner. Några i bandet har Stereo Explosion tillsammans och det finns några låtar inspelade. Jepson kommer också att fortsätta med att designa tyger och möbler.

-  Det blir många kulturbäckar små.

Kostymerna sparade
Genom åren har The Ark också gjort sig kända tack vare de egensinniga scenkostymer bandet har burit. Jepson säger att han har sparat varenda kostym, och att de under avskedsturnén kommer att återanvända många av de gamla dräkterna. Bland annat kommer Ola Salo att ha på sig dräkten från första skivan.

Det måste ju finnas nog för en museiutställning?
- Ja. Det hade ju varit häftigt med ett The Ark-museum, säger Jepson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!