PT har tidigare berättat om den dåliga luften i centrala Piteå och att Naturvårdsverket kräver ett åtgärdsprogram. Kravet grundar sig på de luftmätningar som gjorts vid Prästgårdsgatan och som visat för höga halter av vissa miljöföroreningar, så kallade PM10-partiklar som rivs upp av dubbdäck, sopning och sandupptagning.
Den sista juni lades kommunens åtgärdsförslag ut för samråd och projektledaren Mikael Ferm välkomnar synpunkter från både myndigheter och privatpersoner.
– Samrådstiden går ut 1 september, eventuellt kan den bli lite förlängd så vi hinner ta in alla synpunkter. De ska sedan beaktas och i november/december ska programmet upp i kommunfullmäktige.
Flera synpunkter har redan inkommit, främst från föreningen Norrbotniabanan E4–Lomtjärn.
– Man befarar ökade luftföroreningar med ett resecentrum i stan. Det ska givetvis utredas. Alla planerade trafikförändringar ska utredas med avseende på luftföroreningar, säger Mikael Ferm.
Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, sitter med i styrgruppen för åtgärdsprogrammet.
Kommer åtgärderna att räcka?
– Det är många små åtgärder och vi tror att de tillsammans kommer att räcka, det får vi följa upp med fortsatta mätningar.
Vad kan du säga om kostnaden?
– Det här är något som måste göras så vi får ta de kostnader som uppstår, men det handlar inte om några svindlande summor.
En stor del av de miljöfarliga partiklarna sprids vid dammbildning och att binda dammet med salt samt använda mer vatten vid sopning finns bland förslagen. Det gör även att minska biltrafikflöden, exempelvis via förbud eller begränsning av person- och/eller lastbilstrafik inom ett visst område eller under viss period. Det konstateras dock att detta riskerar att istället öka trafiken på andra håll.
– En del av de åtgärder som föreslås har kommunen redan kommit igång med, konstaterar Mikael Ferm.
Ett exempel på det är förslaget att minska antalet parkeringar i centrum och istället erbjuda parkeringsmöjligheter i centrumområdets ytterkanter. Den planerade ombyggnationen av Lillbrogatan är en del i detta arbete.
Andra exempel är arbetet för bättre framkomlighet för gående och cyklister i centrum, införandet av parkeringsavgifter i centrala Piteå samt införandet av gångfartsområde på Rådhustorget vilket minskat trafiken markant.