Det är konsultföretaget Ramboll som sammanställt tillgänglig data från 2018 över luftföroreningar av så kallade PM10-partiklar, det vill säga partiklar från exempelvis vedeldning och dubbdäcksslitage som i högre mängder gör luften hälsovådlig att andas.
Rapporten visar att medelhalten av hälsofarliga partiklar har varit för hög jämfört med de lagstadgade miljökvalitetsnormerna i åtminstone 30 svenska städer. Prästgårdsgatan i Piteå kvalar in på plats tio på värstinglistan, med årsmedelvärdet 21,4 mikrogram per kubikmeter luft. Att jämföra med tillåtna gränsvärdet på 15.
Högre upp återfinns vältrafikerade gator i Stockholm, men listan toppas av en gata i Sundsvall (35,9) och en gata i Visby (28,5). Inte enbart ett storstadsfenomen alltså.
Mätningen av partiklar i Piteå görs av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av kommunen. På kommunens hemsida finns resultatet av 15 års mätningar samlade. Att Piteå hamnat på värstinglistan 2018 är enligt miljöinspektör Ingrid Olofsson inte helt rättvisande.
– Fram till 2018 mätte vi PM10 under sex månader. Piteås siffror är alltså inte årsmedelvärden. Men eftersom värdena varit i det högre spannet mäter vi från och med i år året runt, så att vi får en bättre helhetsbild, säger hon.
Av IVL:s rapport framgår också att dygnsmedelvärdet på Prästgårdsgatan varierat stort under mätperioden. Under fyra av de sex månaderna låg det under 10 och klarade därmed gränsvärdet galant. Men i april och maj 2018 rakade det i höjden, till 59 respektive 34 mikrogram per kubikmeter luft, vilket bidrog till den höga siffran i Rambolls rapport.
Enligt Ingrid Olofsson finns det flera faktorer som påverkar PM10-förekomsten. Dubbdäck som river upp partiklar ut vägbanan bidrar med mest.
– Och på våren har vi till exempel gatsopning, och då stiger dygnsmedelvärdet direkt, säger hon.
Förutom partikelförekomsten mäter IVL även kvävedioxidhalten från bilavgaser. Mätinstrument finns på ett tiotal platser i stan. Dessutom finns ett instrument bortanför Skuthamn som referens för ett område med lite trafik. Mätningarna visar inte oväntat att Timmerleden har högre halter.
– Men halterna är högre även vid Coop och Ica, säger Ingrid Olofsson.
"Mätresultaten visar att luften vi andas i Piteå är relativt ren men inte så ren som vi skulle vilja", konstaterar kommunen på hemsidan. Minskad bilkörning är det som ger högst utslag på de två mätmetoderna.