PT har tidigare berättat om Strömbackaskolans sparpaket som slår hårt mot yrkesprogrammen.
Förra gymnasiechefen Britta Dahlén och hennes efterträdare Annika Niklasson har inte sett någon annan utväg än att pausa industrirörsinriktningen på VF-programmet trots att det möter hård kritik från både företag i branschen och elever.
Nu stämmer branschorganisationen Installatörsföretagen med 4 000 medlemmar in i kritiken genom ett kritiskt brev till Piteå kommun. Industrirörsinriktningen är den enda i sitt slag i Norrland och Installatörsförtagen kräver att Piteå kommun tar sitt ansvar inför de stora industrietableringar som väntar i Norrbotten.
"Avsaknaden av denna utbildning riskerar att försena och i värsta fall hindra såväl underhåll som etablering av industrier", skriver branschorganisationen i sitt brev till kommunstyrelsen.
– Jag tycker det blir väldigt kortsiktigt när man håller på att pausar en så här viktig utbildning. Det finns en uppenbar risk att ju längre man pausar desto svårare blir det att starta upp den igen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.
Åström riktar hårt kritik mot kommunstyrelsen i Piteå där kommunalrådet Patric Lundström (S) är ordförande och Kata Nilsson (S) vice ordförande.
– Det är politikerna som sätter de ekonomiska ramarna som sedan tjänstemännen har att förhålla sig till. Att vi skriver till kommunstyrelsen som fungerar som kommunens regering är viktigt för att påtala och lyfta vikten av den här utbildningen, säger han.
Installatörsföretagen ser stora risker med att det blir en fly in–fly out-verksamhet inom den gröna omställningen om det inte finns kompetent arbetskraft i Norrbotten.
– Det finns ett väldigt stort behov av industrirörsmontörer och det är därför det är så olyckligt att man för andra året i rad pausar industrirörsinriktningen. Det är små nischade utbildningar som är oerhört viktiga för industrin, säger Andreas Åström.
Företaget Ivab, som deltar i byggandet av flera industrier både i och utanför länet, är i stort behov av kompetent arbetskraft.
– Kompetensfrågan är extremt viktig speciellt här uppe i norr framöver. Det är en utmaning att rekrytera i dag och tänk då vad det kommer att bli på några års sikt när det inte finns någon utbildning. Vi har goda erfarenheter av elever som gått på Strömbackaskolan, säger vd:n Mari Nilsson.
Hon tror att besparingen på 1,8 miljoner kronor som pausningen av industrirör innebär kommer att kosta mer än det smakar.
– Jag förstår att de vill spara pengar, men jag ser det som en kortsiktig besparing. Det sparar pengar just nu, men jag tror att i långa loppet kommer det att bli kostsamt för Piteå kommun. Vi är väldigt kritiska – det får enorma konsekvenser framöver när den utbildning som ligger närmast finns i Gävle, säger Mari Nilsson, som tillsammans med företrädare för Installatörsföretagen har undertecknat brevet till kommunstyrelsen.
Politikerna i kommunstyrelsen lägger dock över ansvaret på utbildningsförvaltningen. Kommunalrådet Patric Lundström vill inte ställa upp på en intervju.
"Beslutet gällande inriktningen industrirörs varande eller inte varande ligger på barn- och utbildningsförvaltningen att hantera. Det vill säga att frågan är aldrig hanterad eller lyft i kommunstyrelsen", skriver han i ett sms till PT.