Skolans pausning av utbildning sågas av branschen

Strömbackaskolans beslut att pausa inriktningen industrirör på VF-programmet får hård kritik av branschen. "Jättemärkligt. Det känns otroligt korkat att pausa när det finns hur mycket jobb som helst", säger Björn Westerberg, industrichef på Ivab.

Björn Westerberg, industrichef på Ivab, är mycket kritisk till Strömbackaskolans beslut att pausa inriktningen industrirör. "Det känns otroligt korkat", säger han.

Björn Westerberg, industrichef på Ivab, är mycket kritisk till Strömbackaskolans beslut att pausa inriktningen industrirör. "Det känns otroligt korkat", säger han.

Foto: Anders Thelin

Piteå2024-01-22 18:30

PT har tidigare berättat om besvikelsen hos elever i årskurs ett på VF-programmet. Tio av femton i klassen vill gå industrirör i stället för VVS, men efter en termin fick ungdomarna veta att skolan pausar inriktningen industrirör av ekonomiska skäl.

"Vi känner oss lurade", sade eleverna till PT efter beskedet.

Nu stämmer branschen in i kritiken mot Strömbackaskolans beslut. 

undefined
Björn Westerberg på Ivab förutspår att man behöver mer personal när alla industrisatsningar i länet drar igång.

– Hur kan man pausa en utbildning som garanterat ger jobb. Det är extremt mycket som är på gång och det har aldrig varit så stora jobb och så mycket jobb som just nu, säger Björn Westerberg, industrichef på Ivab.

Westerberg ansvarar för drygt 30 personer och svetsning är en av huvuduppgifterna för personalen.

– Vi drar rör och bygger cisterner på industrier kan man säga. Ivab och alla andra i branschen vill ha mer folk för kommande jobb. H2 Green Steel, Hybrit och Talga ska byggas och om ett–två år kommer projekten vara i full gång. Det känns som helt fel tajming att pausa industrirör, säger han.

undefined
Ivab har ett stort behov av svetskunnig personal i sin verksamhet.

Industrichefen är kritisk till att en av anledningarna till skolans beslut handlar om att klara av att dra vatten och avlopp i elevbyggena.

– Det känns som en liten anledning, att välja att pausa en utbildning för de interna elevbyggenas skull. Visst finns det behov av VVS-are också, men att pausa en linje där det finns hur mycket jobb som helst känns jättemärkligt, säger han.

Björn Westerberg säger att utbildningen i industrirör på Strömbacka är bra och att man har anställt många som gått den.

– Behovet av svetskunnig personal är stort och kommer att bli ännu större. Om man hade pausat utbildningen när konjunkturen var låg och det inte fanns så mycket jobb hade jag kanske kunnat förstå det. Men nu är det all time high och då tar man det beslutet, jättekonstigt, säger han.

undefined
Willy Pettersson är svetskunnig och jobbar här med ett projekt i Ivabs verkstad.

Westerberg uppmanar Strömbackaskolan att ta sitt förnuft till fånga.

– Starta om den pausade utbildningen, det här är ju vansinnigt när vi vet hur mycket folk som kommer att behövas de närmaste åren. Alla som går ut kommer att få jobb och jag tror inte det är så många andra yrken man kan säga så om, säger industrichefen.

Årskurs ett på VF har bara 15 elever vilket är ovanligt lite. Det uppges vara en anledning till skolans beslut att pausa industrirör – man har inte råd att ha flera små elevgrupper. 

– Nu är en årskull borta så jag hoppas verkligen de startar utbildningen igen och att det blir fler sökande nästa år. Till eleverna säger jag: "Sök industrirör, framtiden för er på arbetsmarknaden har aldrig sett så ljus ut", säger Björn Westerberg.

Nya gymnasiechefen Annika Niklasson tänker inte backa från sin föregångares beslut att pausa utbildningen till hösten.

undefined
Annika Niklasson, ny gymnasiechef på Strömbacka, tänker inte riva upp sin föregångares beslut. (Arkivbild)

– Det är ingen förändring om årskurs 2, den kommer inte att starta. Med den beslutade ram vi fått har vi helt enkelt inte råd med små grupper 2024, säger Niklasson.

Har du varit med och fattat beslutet?

– Jag tänket att vi är en skolledning och det är klart man jobbar i team, men det är Britta ytterst som fattat beslutet om årskurs två, säger gymnasiechefen.

Branschen sågar skolans beslut?

– Det är klart att det är olyckligt att vi inte kan möta branschens behov, det hade ju varit önskvärt om vi kunnat göra det. Men när vi tittar på vår ram var det svårt att behålla smågrupper. Vi försöker bibehålla kvalitet och att ha smågrupper är dyrt, säger Annika Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!