Stålbadet inom skolan i Piteå kommun blir värre och värre. Strömbackaskolan är särskilt hårt drabbad och som PT tidigare berättat drabbas yrkesutbildningarna när gymnasiet ska minska sina kostnader med 3,5 miljoner kronor nästa år.
Hopslagna klasser och färre utbildningsplatser på flera praktiska program väntar 2024. Det påverkar även personalen och enligt fackförbundet Sveriges lärare väntas fem–sex anställda få lämna sina jobb.
Senaste besparingsåtgärden på Strömbacka slår undan fötterna på alla elever som har planer på att bli rörsvetsare – tio av femton ungdomar i årskurs ett på VVS- och fastighetsprogrammet, VF. Inriktning väljs i årskurs två, men nu har skolan beslutat att pausa inriktningen industrirör nästa höst och satsa på VVS i stället.
Eleverna är upprörda och känner ett stort svek från kommunhåll.
– Det här fick vi veta förra veckan ett halvår in i utbildningen. Vi känner oss extremt lurade. Vi sökte VVS- och fastighetsprogrammet och blev lovade två inriktningar, nu lägger man ned den populäraste av dem, säger Loke Vesterlund, som går årskurs ett på VF.
Han och klasskompisen Wilmer Johansson tvekade mellan bygg och VF, men valde det senare på grund av svetsutbildningen.
– Jag hade chans att komma in på bygg, men tackade nej. Jag tyckte det verkade intressantare med industrirör, men nu när man gått ett halvår försvinner den möjligheten, säger Loke.
– Man hade ju kunnat få veta det här innan man började, då kunde man ha valt något annat. Om jag ska gå bygg i stället måste jag börja om i ettan nästa år och då har tiden här varit bortkastad, säger Wilmer.
Abbe Dupuich, som går i samma klass, var säker på att rörsvetsare var rätt utbildning för honom och nu är framtiden oviss.
– Vad ska man göra nu om man inte vill bli VVS-montör? Det enda sättet att få den utbildning man vill ha är ju att hoppa av och gå om ettan när inriktningen rörsvetsare kommer tillbaka, om den nu alls gör det, säger Abbe.
Skolan tittar på möjligheten att erbjuda eleverna kortkurser i svetsning i stället, men det förslaget sågas av de tre eleverna.
– Man får ingen genomförd utbildning av småkurser och inga jobbmöjligheter i branschen på grund av det, säger Wilmer.
Beslutet att lägga ned eller pausa inriktningen industrirör är inte taget av politiker, utan av gymnasiechefen Britta Dahlén.
– Det är egentligen en yrkesutgång, ingen inriktning. Vi är i ett ekonomiskt läge där vi inte kan ha så små grupper som det blir att dela på en klass i två inriktningar. Vi måste prioritera och då prioriterar vi VVS-utbildningen för vi behöver också folk till elevbygget. Vi har ju också ett industritekniskt program där det är mycket svetsning, säger Dahlén.
Kan eleverna hoppa på den utbildningen i stället?
– Nej, nu är det VVS-inriktningen som man får gå helt enkelt. Den budget vi har att röra oss med måste räcka till våra utgifter. Detta år och kommande år är det ekonomiska läget oerhört tufft, säger Britta Dahlén.
Borde inte de som börjat få slutföra sin utbildning?
– Det är inte så att vi kan skjuta upp en budget utan den måste vi hantera utifrån de ramar vi har nu. Det är inte ovanligt att inriktningar inte startar om det blir för små grupper, säger hon.
Förstår du att eleverna är besvikna?
– Ja, det förstår jag om det är industrirör de hade tänkt gå, säger gymnasiechefen.