Höga hyreshöjningar för de svagaste är inte försvarbart

Piteå kommun vill höja hyrorna med 12,9 procent för boende vid kommunens grupp- och äldreboenden. Det är helt fel väg att gå och jag kan bara hoppas att den politiska majoriteten agerar för att stoppa det. Självklart ska hyran höjas men kommunen vill gå längre än både det kommunala bostadsbolaget och privata fastighetsägare. De med svagast ekonomi förväntas betala den högsta hyresökningen, det är inte försvarbart.

Piteå kommun vill rekordhöja hyrorna för gruppboenden och äldreboenden. Det är inte rimligt att personer med funktionsvariotioner och pensionärer som redan har en hårt prövad ekonomi ska ta notan för fastighetsägarens kostnadsökningar. (Arkivbild)

Piteå kommun vill rekordhöja hyrorna för gruppboenden och äldreboenden. Det är inte rimligt att personer med funktionsvariotioner och pensionärer som redan har en hårt prövad ekonomi ska ta notan för fastighetsägarens kostnadsökningar. (Arkivbild)

Foto: Emil Karlsson

Ledarkrönika2024-02-23 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det kommunala bostadsbolaget Pitebo vill höja hyrorna med 10,4 procent och de privata fastighetsägarna med 12 procent. Att kommunen då önskar höja med 12,9 procent för några av de grupper i samhället som har svagast ekonomi är inte politiskt försvarbart. 

Jag förstår att fastighetsägaren vill täcka sina behov kopplat till anpassningar och fastighetsunderhåll men frågan som tjänstepersoner och i slutändan de folkvalda politikerna måste ställa sig är; är det rimligt att medborgare med funktionsvariationer och pensionärer ska betala den kostnaden? Är det inte rimligare att kommunen tillskjuter de driftpengarna till fastighetsskötseln för att kunna hålla nere hyreshöjningarna?

För Hyresgästföreningen anser att Piteå kommuns hyreskrav är för höga. Hyresgästföreningens förhandlare Johannah Malmin påpekar det orimliga i att det är hyresgästerna som ska ta hela notan när kostnaderna går upp. Särskilt i en situation då det ekonomiska läget för alla hushåll försvagas på grund av prisökningar.

Ny statistik från SCB visar att hushållens disponibla inkomster minskar i hela landet. Det är inflationen, prisökningarna, som medfört detta. Ser man till Norrbotten är minskningen drygt 12 000 kronor eller 3 procent, i Piteå är minskningen större, 15 000 kronor eller 3,5 procent. Med disponibel inkomst avses de pengar som finns över efter att skatt dragit och olika lån inbetalats men före konsumtion. Priserna har helt enkelt ökat mer än vad inkomsterna har gjort och det har blivit mindre i plånböckerna för de allra flesta.

För första gången sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet har de svenska hushållen i allmänhet fått se en sänkt ekonomisk standard. Samtidigt ser vi på nytt att matpriserna fortsätter att stiga, den generella ökningen är 0,3 procent sedan i december 2023 men på vissa livsmedelsgrupper är ökningen betydligt större. Bröd och spannmålsprodukter har sedan januari ökat med 2,1 procent, kött med 4,1 procent och fisk med hela 6,1 procent. För att inte tala om frukt som ökade med 9,1 procent, för enskilda varugrupper har priserna stigit med upp till 27 procent.

Prisökningarna har också medfört att konsumtion minskat bland hushållen. Mest har det minskat inom områdena rekreation och kultur samt varor och tjänster. Samtidigt har konsumtionen styrts om och ökat inom området bostad, elektricitet, gas och uppvärmning. Allt enligt statistik från SCB.

Om jag ska översätta det så betyder det att medborgare tvingats spara in på förenings- och kulturaktiviteter, man kanske inte har råd att låta barnen hålla på med idrott, att gå på bio eller konsert blir en lyxvara och man handlar billigare varor och kanske inte kan handla för en allsidig kost. Detta måste man göra för att boendekostnaderna har gått upp, däribland för uppvärmning och el. Inte minst hyror. 

Jag ställer mig därför djupt kritisk till att Piteå kommun ska försämra villkoren för några av de ekonomiskt mest utsatta hushållen genom rekordhöjda hyror. Det kommer tvinga personer med funktionsvariation och pensionärer till än tuffare prioriteringar och än mindre guldkant på tillvaron.