Sporten har i ett par artiklar berättat om att Piteås sportchef Leif Strandh, samt Andreas Johansson, utvecklare på Norrbottens Fotbollförbund, vill att barnen ska träna fotboll året om. De säger att barnen i länet tränar mindre än de i södra Sverige och därför hamnar efter. Det gör att Norrbotten inte får fram tillräckligt bra seniorspelare.
Erik Nilsson har tagit del av debatten. Han är orolig för att det kommer att leda till en indirekt press på barnenen att sluta med andra idrotter för att fokusera på fotbollen.
– Jag tror inte att lösningen på att vi inte får fram nog med elitspelare är att bara hålla på med en sport. Det finns mycket forskning som ger stöd för att du ska hålla på med olika sporter länge och tycka det är kul, säger Nilsson.
Han håller inte med fotbollens argumentation.
– Jag tror inte på att man tänker på konsekvenserna utan bara sig själv och sin sport. Det finns så mycket stöd för att det är bra att hålla på med många olika sporter innan du väljer. Vi måste få fler att fortsätta, det är ett större problem än att säga att det tränas för lite av något specifikt i en viss ålder.
Nilsson höll själv på med olika sporter till han valde innebandyn i 16-årsåldern och senare blev en spelare i högsta serien.
– Idrottens problem är inte att det är för få uppstyrda träningar. Det stora problemet är bristen på det spontana spelet på gatan, inte det uppstyrda spelet på träningar. På gatan utvecklas man mer och har roligt och det är det man längtar till och gör att man vill fortsätta med sporten.
Nilssons erfarenhet säger att de som tränar mer ensidigt tidigt riskerar att sluta.
– Vissa som är 15-16 år har redan tränat så mycket inom en idrott så de blir less och vill sluta. Sen spelar inte alla för att bli elit utan det finns sociala faktorer och tusen andra anledningar. Det är bra att spela olika sporter för att kunna lära känna andra människor.
Fotbollen säger att det är för kort tid att bara träna under några månader. Stämmer inte det?
– Jag förstår det till viss del, men ska innebandy börja köra under sommaren då? Det är jättebra att få en paus och få längta tillbaka till sporten. Det viktigaste är att barnen gör något, inte om det är fotboll, innebandy eller basket. De får nytta av all idrott som skett när de kommer tillbaka och är taggade. Du utvecklar inte rörelse, spelsinne och annat lika bra genom att bara köra en idrott.
Nilsson återkommer också till att han tror glädjen kan påverkas negativ om idrottandet sker elva månader om året.
– Det är så viktigt att inte ta bort motivationen, att barnen tycker det är roligt. Annars kommer de inte att fortsätta. Satsas det ännu tidigare så har barnen tränat ihjäl sig när de ska tycka att det är roligast.
Erik Nilsson varnar för att fotbollen riskerar att sätta press på föräldrar till barn som idrottar ifall säsongen med lagträningar sträcker sig över hela året.
– Visst kan man erbjuda kommunträningar. Det är bra för de som vill. Men jag är rädd för risken att föräldrar genom det här sätter mer press på barnen att välja idrott. Barnen har en sjuk press på sig som det är i dag och jag tror det här gör att det blir ännu mer, det är inte rätt väg att gå. Vi måste kämpa bara för att få alla att faktiskt fortsätta och kanske framöver få upp en passion och glöd för sporten.