Piteå IF är länets flaggskepp inom fotboll. För att föreningen ska fortsätta vara det säger man sig vara beroende av att kunna ta spelare från närområdet. I år kommer 14 spelare i truppen ursprungligen från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.
– Det är jätteviktigt att vi har en rekryteringsbas i Norrbotten av flera orsaker; ekonomi är en för vi har inte råd att bara ta in spelare utifrån. Vanan att bo här är en annan sak och kan vi inte rekrytera spelare från Norrbotten eller Västerbotten så har vi till slut inte spelare, säger Strandh.
Han målar upp en bild från barnfotbollen som gör honom orolig.
– Det tränas för lite. Så har det varit hela tiden, men vi kommer efter övriga Sverige i och med att det ser annorlunda ut på flick- och pojksidan söderut. Där tränar de året runt från sju år. Om vi tror att vi ska hänga med så behöver vi här uppe också göra det.
Enligt Strandh är det i princip bara träning under några sommarmånader för många lag.
– Här uppe spelar vi på sommaren och så har man en annan idrott på vintern och det är bra för att röra på sig men det går inte att bara träna innebandy och hockey på vintern om man ska bli fotbollsspelare.
Från vilken ålder pratar du om?
– Jag tror att möjligheten behöver finnas tidigt för att vi ska kunna konkurrera med Hammarby, Malmö och de lagen. Det är där vi ska fajtas i 15-18 års ålder. Förut såg verksamheten på flicksidan söderut ut ungefär som hos oss, men det var tre år sedan och det gör den inte längre, säger Strandh och fortsätter:
– De som är unga och landslagsspelare har inte spelat innebandy eller ishockey halva tiden. Vi ser att det tar längre tid att bli bra här uppe för redan vid 15 år ligger våra spelare 3-4 år efter i träningsmängd.
Strandh poängterar att han inte är emot att barn och ungdomar sysslar med andra idrotter samtidigt som fotbollen.
– Det är jättebra att hålla på med andra idrotter, men om du ska bli fotbollsspelare så räcker inte det. Vi behöver skilja på sakerna. Jag säger inte att det är fel att hålla på med andra idrotter, men det blir svårare att bli elitidrottare. Vi behöver kunna erbjuda möjligheten till fotbollsträning.
Enligt Leif Strandh finns alla förutsättningar i kommunen för att skapa en elitförberedande verksamhet.
– Vi i Piteå har inget att skylla på när det gäller möjligheterna. Vi har fotbollshallar i Bergsviken och på Norrstrand.
I dag finns kommunträningar för barnen som vill träna ett par gånger i veckan under vintern.
I övrigt är det olika om lagen har träning under vinterhalvåret.
– Om det finns engagerade ledare så erbjuds träning året om, men jag tror inte att de flesta lagen håller igång året runt.
Piteå IF:s F19-lag spelar i en rikstäckande högsta serie och har hittills tagit en poäng på sju matcher.
– Att vi sladdar efter handlar jättemycket om det som har förändrats söderut och att det för oss ser likadant ut som tidigare. Om vi ska orka hänga med behöver vi se över hur vi ska göra saker.
Vad vill du ska ske i Piteå?
– Vi skulle inom PIF dams ramar behöva erbjuda en verksamhet där vi kan erbjuda fotboll året runt i organiserad form. Vi utesluter inte folk från att spela innebandy men fotbollen behöver pågå året runt. Vår rekrytering kommer bli mycket svårare om det fortsätter att se ut så här, säger Leif Strandh.