Vi anställda blir förlorare

Om det blir som arbetsgivaren vill byter vi jobb, skriver arga och upprörda anställda vid Älvsbyns kommun om Timecare-avtalet.

PITEÅ-TIDNINGEN, 12 januari.

PITEÅ-TIDNINGEN, 12 januari.

Foto: Sanna Eriksson

INSÄNDARE / REPLIK2018-02-13 14:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Älvsbyns kommun driver enlig oss en mycket dålig personalpolitik, i andra kommuner går arbetet framåt men i Älvsbyn strävar man bakåt.

.

Med anledning av: Artiklarna ”Personalen orolig över nya avtalet” och ”Socialchefen: `Är ett brukarperspektiv i det´”

.

Jag förstår att Socialchefen Hans Nyberg inte ser någonting negativt med det nya Timecare-avtalet (som inte är beslutat ännu, Reds. anm.) eftersom han själv inte drabbas av det och han sitter på en maktposition.

Det är konstigt att Nyberg påstår att man inte förlorar som anställd på det nya systemet, när det är så att vid olika former av ledighet exempelvis föräldraledighet blir man skyldig tid som ska jobbas igen.

.

" ... de anställda kan bli skyldiga till exempel 40 timmar per semesterperiod om det vill sig riktigt illa"

.

Förslaget innebär att vi som jobbar ska in i det nya Timecare-systemet och även lägga in våran semester där. Det innebär att man räknar arbetstimmar istället för arbetsdagar när man söker semester.

Vid ett semesterpass dras det då 7,4 timmar för en heltid, så då innebär det att man jobbar mer än dessa timmar de pass man söker semester på så blir man skyldig tid som då ska jobbas igen och de som tillexempel har 10-12 timmars pass kommer då att vara skyldiga minst 3 timmar varje pass de har semester beroende på vilken tjänstgörings grad man har.

Så de anställda kan bli skyldiga till exempel 40 timmar per semesterperiod om det vill sig riktigt illa beroende på hur långa och många pass man har, som då ska jobbas igen efter den så kallade ”semestern”.

Förstår att det här går ut på att vi ska täcka upp för varandra så timvikarierna behövs så lite som möjligt. Men det blir på våran bekostnad.

Hur tänker man som arbetsgivare om det fortsatta arbetet med att locka personal till vård och omsorgsarbete?

Det är tur att vi inte har så långt till andra kommuner som har brist på utbildad vårdpersonal, arbetsmarknaden här i Norrbotten är ljus just nu så det finns andra jobb att söka.

.

"När inte vi personal mår bra på jobbet så gör vi tyvärr inte ett bra jobb"

.

Vi har alltid jobbat med brukaren i fokus eftersom det är viktigt med kontinuitet och trygghet. Hos vissa brukare är rutiner av största vikt och roterar det för mycket personal så blir det inte bra för fastän man är en så kallad ordinarie personal så är det ingenting som säger att jag är bättre än en timvikarie när jag kommer för att jobba på en avdelning något ströpass där jag i normala fall sällan är.

Är det meningen att bara vi på golvet ska jobba ihjäl oss och spara pengar? I slutändan kommer det att bli så här: stress, oro, sjukskrivningar, tidigare pensionsavgångar (de som egentligen tänkt jobba några år till väljer att sluta i förtid), uppsägningar, större vikariebrist med mera. Var hellre rädd om den kompetens som finns i kommunen bland vårdpersonalen. När är det dags för fokus på personalen?

När inte vi personal mår bra på jobbet så gör vi tyvärr inte ett bra jobb. Eftersom det bara blir mer och mer chefer och små chefer i kommunen så kanske man ska börja se över de i första hand för de kostar mycket pengar och man kan inte driva en verksamhet med bara chefer det behövs de som utför arbetet också, glöm inte det.

Jag hoppas verkligen att vårat fack Kommunal står på våran sida och strider för oss medlemmar. Hade det här varit på en mansdominerad arbetsplats så hade det här avtalet aldrig kommit på tal.

Jag rekommenderar ingen att söka jobb hos Älvsbyns kommun om det blir som arbetsgivaren vill.

Arg-Bitter och Förbannad som söker nytt jobb

Läs mer om