Det nya avtalsförslaget ska åtgärda brister som har påverkat schemaplanering och ekonomi negativt. Enligt Hans Nyberg har kommunen haft parallella system där personal har haft möjlighet att söka ledighet i ett utan att det har registrerats i det andra.
– Vi har inte haft koll på det. Det kommer att styras upp och det är ju helt förkastligt att det ska vara så, säger socialchefen.
– Det har inneburit att personal har kunnat lägga 12-timmarspass lördag-söndag och det dras två semesterdagar medan vi får ha vikarie i 24 timmar. Det är ju inte heller rimligt att det ska vara på det sättet.
De långa passen kommer att finnas kvar. Hur förslaget slår mot pass som är kortare än åtta timmar vill Nyberg inte utveckla.
– Det finns kvoter i det här och då dras det ett visst antal timmar per dag. Börjar jag nu inveckla mig i siffror här så blir det konstigt. Jag kan säga så här, man förlorar inte på det här nya.
Förslaget ska minska antalet timvikarier.
– Det är ju ett brukarperspektiv i det. Minska antalet personer kring den enskilde och planera semestern bättre och mer långsiktigt, säger Hans Nyberg.
Han förnekar att det ska bli hopp mellan avdelningar.
– Det blir en ökad rörlighet för mig som jobbar på avdelning A. Jag kanske får jobba på avdelning B litegrann. Men det är inte frågan om att det ska bli ett hoppande utan på ett strukturerat sätt ha syskonavdelningar.
Arbetsgivaren vill nyttja den ordinarie personalen så de ska slippa lära upp nya timvikarier och för att fler ska få heltid.
– Om en timvikarie eller Karin från avdelningen bredvid kommer in till mig så kan ju inte valet vara så svårt som jag ser det, säger Hans Nyberg.
Blir det jobb varannan helg?
– Det gör man redan. Där man inte gör det är det behovet som styr hur det kommer att se ut. Bussen går när folket åker bussen. Det finns inga diskussioner att alla ska jobba varannan helg.
– Det kommer inte innebära försämrad arbetsmiljö eller försämrade villkor på något sätt, säger Hans Nyberg.