Älvsbyns kommun har sagt upp socialförvaltningens lokala avtal med fackförbundet Kommunal och nu har parterna börjat förhandla fram ett nytt.
Kommunens nya förslag har fått skarp kritik av personal och förra veckan hade kommunal ett medlemsmöte där många hade synpunkter på bland annat schemasystemet Timecare.
– Det är ganska komplicerat när man använder sig av det här verktyget. Vi jobbar ju måndag till söndag, men systemet är egentligen bara byggt för femdagarsveckor. Det kan bli komplicerat när man lägger in timmar, säger Gudrun Dickman, ombudsman på kommunal.
Personalens semester kan bli drabbad.
– Det kan vara så att man sätter ett värde på semesterdagen och har du då ett tiotimmarspass just den dagen kan du få jobba igen de två timmarna. Det har vi mycket synpunkter på, säger Gudrun Dickman.
Hon är osäker på hur förslaget är utformat just i Älvsbyn eftersom hon bara har träffat arbetsgivaren en gång.
Nästa träff är planerad den 20 februari. Att avtalet ska bli färdigt då ser hon som högst otroligt.
– Det är två parter som måste skriva under och jag är den ena. Om vi ska teckna ett avtal så ska det ju gagna våra medlemmar också, de ska också få ut något av ett avtal. I dagsläget ser jag inte på långa vägar att något är klart, utan det är en process, säger Gudrun Dickman.
Hon tänker inte låta kommunen köra med facket.
– Antingen tecknar man ett lokalt avtal eller så gör man det inte. Tecknar man inget avtal är det traditionella scheman som gäller med förskjuten arbetstid och övertid och allt vad det innebär. Ska man göra avsteg ska båda parterna vinna på det.
Enligt uppgifter till PT innebär kommunens nya förslag att personalen på exempelvis Nyberga och Ugglan tvingas jobba varannan helg.
– Det är såna saker som vi behöver få prata om. Jag vet att arbetsgivaren vill ha flexibilitet och kontinuitet och allt sånt, att det ska vara bra för brukarna. Men det ska även vara bra för personalen som jobbar. Det ska inte vara så att det blir att jobba varannan helg eller delade turer eller annat som kanske gör att de inte orkar jobba kvar, säger Gudrun Dickman.
Det blir dessutom mer spring mellan avdelningar.
– Normalt sett är vi van att jobba på en avdelning. Men med det bemanningsverktyg de har är tanken att personalen ska ha en basstation och ändå kunna flyttas mellan våningar utifrån behov.
Det är många saker som ska ses över.
– Det är inte arbetsgivaren som ska komma med ett färdigt förslag utan att vi ska titta på hur det slår och hur det funkar i verkligheten. Det är som sagt långt ifrån färdigt, säger Gudrun Dickman.