Av ett 90 anlitade vårdbemanningsbolag hade endast 14 ramavtal med Norrbottens landsting, visar PT:s granskning. Nästan hälften av landstingets utgifter för inhyrd personal gick till direktupphandlade leverantörer. "Det är bemanningsföretagens marknad", säger Marita Björkman Forsman, landstingsrevisor.
Landstinget har ramavtal med totalt 19 bolag, som ska leverera läkar- och sjukskötersketjänster till ett visst pris. En granskning av kontot för inhyrd personal visar att 14 av dessa bolag fakturerat landstinget på sammanlagt 77,3 miljoner kronor under januari till och med augusti 2015. Övriga utgifter, totalt 70,3 miljoner kronor, står ett 70-tal andra bolag för. Bolag som är fria att sätta sina egna villkor och priser.
– Här finns ett väldigt allvarligt problem, säger Marita Björkman Forsman, S, ordförande för landstingsrevisorerna.
Liknar inget annat
I november släppte revisorerna en granskningsrapport för år 2014, där de bland annat riktade kritik mot att landstinget i hög grad anlitat leverantörer utanför ramavtal. Enligt landstingets inköpschef, Victoria Arenbro Forsberg, beror det på att de upphandlade bolagen inte har kunnat leverera personal.
– Vi tycker inte att det nuvarande ramavtalet har fungerat, säger hon.
Enligt Victoria Arenbro Forsberg är avtalet för vårdbemanningstjänster unikt.
– Vi får inte leverans fastän vi har så många upphandlade leverantörer. Det är för att branschen är konstruerad som den är. De här bolagen som vi avropar ifrån har ju inte fast anställd personal, säger hon.
I knät på bolagen
Som PT tidigare berättat har ramavtalade bolag svårt att locka läkare och sjuksköterskor, då övriga bolag kan ta mer betalt av landstingen och erbjuda högre löner. Enligt Marita Björkman Forsman är det inte bara Norrbottens landsting som sitter i knät på läkarkåren och bemanningsföretagen. Problemet är nationellt.
– Samtliga landsting i Sverige måste samma dag bestämma sig för att inte använda inhyrda läkare och sjuksköterskor. Men det går ju inte. Då får vi hälsocentraler som inte har en enda läkare dagen efter, och operationer som måste ställas in. Det är ohållbart, säger Marita Björkman Forsman.
Dyr lösning
Under januari till och med augusti var Doc Connect Nordic landstingets näst största leverantör av vårdbemanning. Bolaget, som debiterade landstinget drygt 15 miljoner kronor, saknar ramavtal.
– Så får det inte vara. Det är bara att konstatera, säger Marita Björkman Forsman.
Ansvaret för att vända utvecklingen ligger delvis hos läkarkåren, anser hon.
– Man är ju medveten om att det är kostnadsdrivande att jobba i bemanningsföretag så man kan ju inte å ena sidan göra det, å andra sidan kritisera landstinget för att inte kunna höja lönerna, säger Marita Björkman Forsman.
PT:s granskning visar att de tre enheter som hade högst kostnader för inhyrd personal, också var de som anlitat mest utanför ramavtal. Det handlar om psykiatrin i Sunderbyn och i Piteå samt Arvidsjaurs hälsocentral.
LÄS OCKSÅ: "Hälsocentral tvingas till dyra köp"
LÄS OCKSÅ: "Landstinget måste bli en bättre arbetsgivare"
NÄSTA AVSNITT: Taxi och hotell
Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.