Enligt Robert Svartholm är det grundläggande problemet att Norrbottens landsting inte är en tillräckligt attraktiv arbetsgivare.
– Då är det en del stafettbolag som inte heller är en tillräckligt attraktiv arbetsgivare, utan man söker sig till andra bolag, säger han.
Finns det någon anledning till självrannsakan inom läkarkåren?
– De flesta människor brukar väl söka sig till en arbetsgivare som betalar bra, den som betalar bäst, säger Robert Svartholm.
Pengarna som räknas
Han anser att landstinget under en lång tid har haft för dålig framförhållning i att utbilda och rekrytera läkare.
– När det gäller fast personal är det inte bara lönerna utan arbetsvillkoren, arbetsförhållandena, rätten till fortbildning och arbetsmiljön som är minst lika viktiga. Där finns det väldigt konkreta uppgifter för landstinget att ta itu med. När det gäller stafettläkare är det bara lönen man kan konkurrera med. Därför har man satt sig i en väldigt dålig situation när man blir beroende av stafettföretag, för då är det bara pengar som räknas, säger Robert Svartholm.
Tung administration
Han påpekar att utgifterna för inhyrd vårdpersonal trots allt utgör en väldigt liten del i landstingets samlade ekonomi.
– Det är absolut inte det som gör att landstingets finanser är dåliga. Övriga lönekostnader och övriga kostnader är en betydligt större kostnad. Tittar man till exempel på administratörer så kostar de oerhört mycket och det är ett väldigt ineffektivt utnyttjande av skattemedel, säger Robert Svartholm.
Slutsumman för inhyrd vårdpersonal väntas bli 248 miljoner för år 2015. Enligt landstingets senaste årsredovisning, för år 2014, var de totala personalkostnaderna för divisionerna närsjukvård och länssjukvård nästan 3,2 miljarder kronor.
Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.