Från 644 000 kronor år 2011, till 27 miljoner innan förra året ens var slut. Norrbottens landstings kostnad för inhyrda sjuksköterskor ökar kraftigt. Samtidigt söker sig allt fler bort från landstinget för att jobba som bemanningsanställda.
Landstingets beroende av inhyrda läkare är känt. Nu tar även sjuksköterskorna klivet över till bemanningssidan. Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, märker ett tydligt ökande intresse bland medlemmarna.
– Det är klart att landstingen alltid måste ha inhyrd personal, men i dag flyr personalen till bemanningsföretagen för att de inte känner att de värderas rätt i sina verksamheter. I bemanningsföretagen värderas man rätt och man har en annan syn på hur man tar hand om medarbetarna, säger hon.
Går det att vända utvecklingen?
– Inte med den lönepolitik som landstinget har i dag. Då måste de ändra lönepolitik, säger Erica Ohlsson.
Dåligt samvete
En bemanningsanställd tjänar några tusenlappar mer i månaden, enligt Erica Ohlsson. Dessutom har de större möjlighet att styra över sin arbetstid.
– Många landstingsanställda får jobba väldigt mycket övertid. Det är en tung arbetsbelastning, för man går alltid på minimibemanning. Du hinner inte äta, du hinner inte gå på toaletten, du hinner inte utföra dina egentliga sysslor, vilket gör att du har jättedåligt samvete varenda dag du går hem från jobbet. Om du går över till ett bemanningsföretag vet du ju att du bara är där under en kort tid. Då kan du lägga ner lite mer kraft och sedan kanske du tar en långledighet, säger Erica Ohlsson.
Tyngre för ordinarie
Enligt Erica Ohlsson skulle det löna sig för landstinget att budgetera för större ordinarie personalstyrkor.
– Det kostar enormt mycket mer med bemanningsföretag och övertid än vad det gör att ha ordinarie personal. Hade man fått ha en liten övertalighet i alla verksamheter så hade man sluppit övertid för ordinarie personal, och man hade sluppit plocka in bemanningsföretag, säger hon.
När kollegerna flyr blir det tyngre för de sjuksköterskor som blir kvar i landstinget.
– Bemanningsföretagen tar ju inte hand om helheten. Den dagliga verksamheten med att fylla på förråd, att verksamhetsutveckla, att jobba med förändringsarbete gör man ju bara som ordinarie anställd, säger Erica Ohlsson.
Påverkar kvaliteten
Enligt Erica Ohlsson är landstinget i regel bra på att kompetensutveckla sin personal kring exempelvis läkemedelshantering, nya behandlingar och hygienrutiner. Sådant riskerar att falla mellan stolarna när allt mer personal hyrs in. Enligt Erica Ohlsson påverkas såväl arbetsmiljö som vårdkvalitet.
– Verksamheter där man får behålla en stadigvarande personalgrupp är betydligt bättre. Men det finns ett fåtal sådana verksamheter kvar i dag, säger hon.
LÄS OCKSÅ: "Vi arbetar på bred front"
NÄSTA AVSNITT: Avtalshaveriet
Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.