"Vi arbetar på bred front"

Utlandsrekrytering och mer servicepersonal på sjukhusen. Det är sätt för landstinget att komma tillrätta med sjuksköterskebristen och minska beroendet av bemanningsföretag.

Annika Nilsson, HR-strateg på Norrbottens läns landsting.

Annika Nilsson, HR-strateg på Norrbottens läns landsting.

Foto:

PITEÅ2016-01-11 05:00

År 2014 hyrde landstinget in sjuksköterskor för 21 miljoner kronor. I september förra året var summan uppe i 27 miljoner kronor.

– Det är ett jättestort problem. Självklart vill vi bemanna våra verksamheter med egen personal. Att ha mycket inhyrd personal är dyrt. Dessutom vill man ju, ur arbetsmiljöaspekt, alltid ha egen personal som kan bidra till utvecklingen, säger Annika Nilsson, HR-strateg på Norrbottens landsting.

Går den här utvecklingen att vända?

– Ja, men det kommer att ta ett tag. Det kommer krävas av oss att vi tänker lite nytt och att vi vågar växla in annan kompetens, säger Annika Nilsson.

Väcker intresse

Landstinget driver bland annat projektet Vårdnära service.

– Där tittar vi på alla moment som finns runtomkring en patient, uppgifter som man kanske skulle kunna utföra utan att ha en vårdutbildning. Till exempel bädda sängar, hämta mat och transportera patienter, säger Annika Nilsson, som tror att projektet också kan väcka intresse bland servicepersonal att vidareutbilda sig inom ett vårdyrke.

Ingen löneförhöjning

Enligt Annika Nilsson arbetar landstinget på bred front för att kunna bemanna verksamheterna med egen personal. Bland annat genom utlandsrekrytering.

Borde ni inte i stället satsa på att försöka behålla de sjuksköterskor som går över till bemanningsföretag?

– Jo, men vi jobbar på flera håll. Vi kommer alltid att ha personer som går i pension, så vi måste ju ha ett inflöde, säger Annika Nilsson.

Enligt Annika Nilsson är det självklart viktigt att landstinget framstår som en bra arbetsgivare.

– Det är viktigt att vi är attraktiva för dem som jobbar hos oss. Har vi ett gott rykte som en bra arbetsgivare är det lättare för oss att rekrytera, säger hon.

Några planer på att höja de norrbottniska sjuksköterskornas löner finns däremot inte.

– Våra löner följer en tydlig struktur och ligger i linje med övriga landsting och Sveriges kommuner och landstings riktlinjer, säger Annika Nilsson.

LÄS OCKSÅ: "Sjuksköterskor flyr landstinget"

Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om