Striden mellan boende och fabriken om nya avloppstuben är över

Striden mellan fastighetsägarna vid Vargödraget och Smurfit Westrock är över. Fabriken har gjort justeringar av sin nya processvattentub och de boende är nöjda. Den överklagan de skickat in till mark- och miljödomstolen har dragits tillbaka.

Striden mellan Smurfit Westrock och fastighetsägarna vid Vargödraget är över. Fabriken har förtydligat hur projektet med en ny processvattentub kommer att se ut och de boende har dragit tillbaka sin överklagan till mark- och miljödomtolen. (Arkivbild)

Striden mellan Smurfit Westrock och fastighetsägarna vid Vargödraget är över. Fabriken har förtydligat hur projektet med en ny processvattentub kommer att se ut och de boende har dragit tillbaka sin överklagan till mark- och miljödomtolen. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2024-09-01 17:00

Nyheten i korthet

  • Striden mellan fastighetsägarna vid Vargödraget och Smurfit Westrock om fabrikens processvattentub är över.
  • Fastighetsägarna har dragit tillbaka sin överklagan till mark- och miljödomstolen efter att fabriken gjort justeringar i projektet.
  • Fastighetsägarnas talesperson, Lars Vikström, uttrycker nöjdhet över att inget torn kommer att byggas och att den monterade ventilen endast ska användas vid första igångsättningen av hela tuben.

PT har tidigare berätta om protesterna mot utsläppen som Smurfit Westrock, tidigare Smurfit Kappa, gör i Vargödraget.

I flera årtionden har fabriken skickat ut sitt renade processvatten i havet genom en cirka en och en halv mil lång ledning gjord av cement.

Tubens havsförlagda del är över 1 700 meter lång och gjord av trä, men den har blivit så pass sliten att fabriken vill byta ut den till en plastledning.

Fastighetsägarna i området berättade att de dragits med dålig lukt en lång tid och befarade att den nya tuben skulle förvärra problemet. Man överklagade Smurfit Westrocks tillstånd till mark.-och miljödomstolen.

"Enligt vår mening kommer miljökvaliteten för hela Marskatan/Svartnäsudden att kraftigt försämras om en ny avluftning anläggs vid strandkanten. Det kommer att bli omöjligt att vara i sin bostad när vinden blåser in över området, skrev fastighetsägarna i sin överklagan.

De krävde att avluftningstornet på stranden stryks och att befintlig avluftning omkring 500 meter bort ska användas och förses med luftrening/filtrering. I andra hand yrkade man på att en ny avluftning görs minst 300 meter ut från strandkanten på det befintliga vattendjup som råder för ledningen.

Efter fastighetsägarnas överklagan har Smurfit Westrock förtydligat och gjort justeringar i projektet.

"Smurfit Kappa har tillsammans med leverantören designat om tuben för att inte behöva öppna reservavluftningen vid driftstörning eller stopp av fabriken, ökat viktningstillägg från 30–80% (mer betongvikter första 70 m) och en extra avluftning i vatten till en merkostnad för Smurfit Kappa på över en miljon kronor" , skriver man i dokumentet som fastighetsägarna fått från Smurfit Westrock.

Fastighetsägarna har dragit tillbaka sin överklagan och Lars Vikström, talesperson, är nöjd.

– Framför allt med att vi inte får ett torn och att den ventil som monteras inte ska användas vid driftstopp utan bara vid första igångsättningen av hela tuben. Det är själva funktionen vi har accepterat, sedan att de viktat den mer och satt nån avluftning under vattnet kan jag inte står till svars för. Men den tekniska lösningen är vi jättenöjda med, säger han.

Vikström är glad för de samtal man haft med fabriksledningen.

– Vi blev respektfullt bemötta och hade en bra dialog. Vi förstår att ledningen behövs och en överklagan kan få jätteallvarliga konsekvenser om man inte behandlar den adekvat omgående och löser det man är oense om, säger Lars Vikström.

Malin Carlborg, informationsansvarig på Smurfit Westrock, säger att inga förändringar har gjorts kopplat till dialogen med stugägarna.

– Det är många missförstånd utifrån den mer grova beskrivningen från länsstyrelsen och under tiden vår ansökan behandlades fortsatte leverantören och vår projektgrupp att jobba med projektet, hitta lösningar, hur det ska se ut och så vidare. Det kanske är det som uppfattas som att man gjort förändringar, säger hon. 

Malin Carlborg tycker att man haft en bra dialog med fastighetsägarna, men kanske lite för sent.

– Det var inplanerat informationsmöten, informationsbrev och dialog med stugägarna men först efter att ett beslut från länsstyrelsen kommit. Med facit i hand var det tokigt eftersom det skapade oro hos stugägarna. Nu tog man mötet vid årsskiftet i stället och hade en bra dialog med stugägarna, säger hon.

Nya processvattentuben

Tidsplan
Etapp 1 2024 
Utförs 2024 huvudsakligen ute på Bondö Marina samt till sjöss i Vargödraget. prel. V30–V44
Prefabricering, PE rör (plast) “svetsas” ihop till 200 meters längder på Bondö Marina. prel. V32–V38
Viktning av sjöledning vid Bondö Marina prel. V39–V42
Sjöläggning ca 1 350 meter tub i Vargödraget (ca 50 m ut från strand) prel. V42–V44
Återställningsarbeten vid Bondö Marina prel. V45–V46
Väldigt begränsad belastning på väg samt aktivitet ute vid stugområde under etapp 1 2024.
Etapp 2 2025
Utförs 2025 både på Bondö Marina samt vid stugområde Vargödraget. prel. V35–V43
Mindre omfattning av arbeten på Bondö Marina. prel. V35–V38
Sjöläggning ca 50m tub i Vargödraget samt inkoppling och driftsättning prel. V36–V37
Återställningsarbeten (vägar, mark) prel. V38–V40

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!