I flera årtionden har Smurfit Kappa skickat ut sitt renade processvatten i Vargödraget genom en cirka en och en halv mil lång ledning gjord av cement.
Tubens havsförlagda del är över 1 700 meter lång och gjord av trä, men den har blivit så pass sliten att fabriken vill byta ut den till en plastledning.
Länsstyrelsen har gett Smurfit Kappa tillstånd för åtgärderna vilket upprör många fastighetsägare i området.
Redan i dag plågas man av dålig lukt från avluftningstornen till den gamla tuben om vinden ligger fel.
– I somras hade de ett stopp och då var det nordliga vindar. Det luktade vedervärdigt från avluftningstornet som är närmast området och det blåste in till fastigheterna. Vi ringde till Smurfit Kappa flera gånger och klagade. Det luktade förjävligt i flera veckor och det gick inte att vara ute mitt i sommaren, säger fastighetsägaren Per-Johan Ylivainio som bor året runt vid Vargödraget.
– Det påminner om surströmming blandat med ruttna ägg och avlopp. Folk som inte är vana vid lukten hulkar, säger Jonny Celander som bor i området.
Man befarar att stanken kommer att bli ännu värre eftersom Smurfit Kappa har fått tillstånd av länsstyrelsen att uppföra ett avluftningstorn till den nya tuben vid strandkanten vilket skulle drabba alla fastigheter när det blåser från havet.
– Det är spikat att det blir en avluftning, men det blir inte en permanent avluftning utan en temporär som ska användas när det är drift- och underhållsåtgärder. Alla vet att den dagen en avluftning sker luktar det inte bara dåligt, för det gör det hela tiden. Det går inte att befinna sig utomhus och ord kan inte beskriva hur illa det luktar, säger Lars Vikström som äger ett fritidshus vid Vargödraget.
Fastighetsägarna hänvisar till lokaliseringsprincipen som ingår i miljöbalken. "För en verksamhet eller åtgärd ska väljas en plats som är lämplig både med hänsyn till ändamålet, människors hälsa och miljön enligt 2 kapitlet i miljöbalken".
– Det går att hitta en bättre lösning betydligt närmare som är en mindre miljöbelastning. Vattnet ska ut på det bäst lämpade stället och vi anser att det krävs mindre resurser att lägga tuben i älven än att underhålla den en och en halv mil långa ledningen, säger Vikström.
De boende känner sig svikna av länsstyrelsen som man anser tilldelat Smurfit Kappa tillstånd för vattenverksamhet alltför lättvindigt.
– Länsstyrelsen verkar inte vilja ta i det där att släppa ut vattnet i älven. Men eftersom Smurfit Kappa hävdar att vattnet är så rent borde det inte vara några problem, säger Johan Vikström som förmodligen får det nya avluftningstornet vid husknuten.
Fastighetsägarna är tydliga med att de inte är emot utsläppet av processvattnet i sig, men anser att det är onödigt att frakta det en och en halv mil. Varje gång det är stopp på fabriken eller fel på ledningen drabbas de boende hårt av den dåliga lukten.
Ibland när Smurfit Kappa behövt reparera tuben eller ledningen så har man fått tillstånd att släppa ut vattnet i älven.
– Att de behövs ett utlopp förstår alla, annars måste man lägga ned Smurfit Kappa och det är ingen som vill det. Men att deras utlopp ska vara cirka en och en halv mil från fabriken är illa, men jag antar att det är ett stort administrativt arbete att ansöka om att släppa ut processvattnet i älven, säger Lars Vikström.
Nu har fastighetsägarna bestämt sig för att överklaga Smurfit Kappas tillstånd till mark- och miljödomstolen.
"Enligt vår mening kommer miljökvaliteten för hela Marskatan/Svartnäsudden att kraftigt försämras om en ny avluftning anläggs vid strandkanten. Det kommer att bli omöjligt att vara i sin bostad när vinden blåser in över området. Under en längre period (8-12 veckor) sommaren 2023 var Marskatan/Svartnäsudden drabbad av avluftningen närmast området då en mycket avskyvärd odör spreds beroende på vindriktningen. Trots att Smurfit Kappa kontaktades så fortsatte den avskyvärda odören vilket fick stugägare att lämna området", skriver fastighetsägarna i sin överklagan.
De kräver att avluftningstornet på stranden stryks och att befintlig avluftning omkring 500 meter bort ska användas och förses med luftrening/filtrering.
I andra hand yrkar man på att en ny avluftning görs minst 300 meter ut från strandkanten på det befintliga vattendjup som råder för ledningen.