Smurfit Kappas tillstånd att släppa ut processvatten i Vargödraget härstammar från 60-talet. Då anlades också den cementkulvert på cirka en meter i diameter som mynnar ut i trätuben som ligger på havsbottnen.
Med jämna mellanrum har fabriken tvingats anlita dykare för att byta ut metallbanden som håller ihop trät i avloppstuben.
– Det har kommit till en punkt när det inte håller längre. Därför har vi sökt tillstånd att få byta ut den här tuben och det har vi fått. Vi ska göra det på bästa möjliga sätt för att minimera störningar, säger Per Swärd, vd.
Hittills har man klarat sig med en permanent avluftning omkring 500 meter från stranden. Nu tyder det mesta på att man anlägger en avluftningspunkt även vid strandlinjen när man byter ut tuben.
– Tuben har en avluftning på högsta punkten uppe på land långt ifrån stugägarna. Sedan kommer det att finnas en ventil vid strandlinjen som endast används om vi stänger ned tuben. Det blir inte en kontinuerlig avluftning på strandkanten, säger teknikchefen Peter Åström.
Varför släpps inte vattnet ut i älven?
– Vi har tillstånd att släppa ut i havet. När vi fick det på 60-talet bedömde man att det var bäst för miljön att pumpa ut vattnet i havet och inte i Piteälven, säger Per Swärd.
SCA släpper ju sitt vatten i älven?
– Dels är de närmare utloppet vilket kan ha betydelse eller så har de ett tillstånd som är äldre än vårt. Men vi har inte hela bakgrunden, det blir gissningar, säger vd:n.
Det är dock tekniskt möjligt för Smurfit Kappa att släppa ut sitt renade processvatten i älven.
– Vi hade en läcka i tuben för två år sedan och för att åtgärda läckaget fick vi pumpa ut vatten i Piteälven. Vi har tillstånd att göra det i tre dygn under förutsättning att vi mäter påverkan i älven, säger Per Swärd.
Varför söker ni inte permanent tillstånd?
– Det vi kan göra är att lyssna med länsstyrelsen om det, säger Per Swärd.
Följer ni lokaliseringsprincipen?
– Det är om man söker ett nytt tillstånd man ska titta på den. Vi fick vårt tillstånd på 60-talet, säger miljöchefen Jeanette Bergstedt.
Sommarens klagomål från fastighetsägare vill man inte kännas vid.
– Jag känner inte igen att någon har hört av sig, men det får de jättegärna göra, säger Malin Carlborg.