Restaurangbranschen i stort behov av personal

Restaurangbranschen skriker efter personal men få utbildar sig. Rekryteringsbehovet är stort. "Men vi har för lite folk för att täppa igen luckorna från de som har slutat eller går i pension", säger Johan Eriksson, delägare 2 Kök.


Restaurangbranschen uppmanar fler elever att utbilda sig inom yrket. På plats i Herrgården fanns representanter från Pensionatet, Piteå stadshotell, 2 Kök, Bishop Arms, Framnäs folkhögskola och Arnes kök och catering, Ångbryggeriet, Pinchos och Storstrand kursgård. Från vänster: Elin Jörnegård, Fanny Sandberg, Shazad Abdalla, Malin Gabrielsson, Johan Eriksson, Michael Schofeld, Tiffany Lindfors, Arne Eman, Tobias Berg, Sandra Björken, Emil Karlberg, Amanda Karlberg och Lina Vikberg.

Restaurangbranschen uppmanar fler elever att utbilda sig inom yrket. På plats i Herrgården fanns representanter från Pensionatet, Piteå stadshotell, 2 Kök, Bishop Arms, Framnäs folkhögskola och Arnes kök och catering, Ångbryggeriet, Pinchos och Storstrand kursgård. Från vänster: Elin Jörnegård, Fanny Sandberg, Shazad Abdalla, Malin Gabrielsson, Johan Eriksson, Michael Schofeld, Tiffany Lindfors, Arne Eman, Tobias Berg, Sandra Björken, Emil Karlberg, Amanda Karlberg och Lina Vikberg.

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2024-02-09 06:00

Precis som Piteås byggbolag vill restaurangbranschen också uppmana elever att utbilda sig inom restaurangyrket. I Herrgården på Strömbackaskolan samlades många av stans restauranger för att lyfta problematiken – de har svårt att hitta utbildad personal.

– Det har varit en utmaning i flera år och det blev inte lättare under pandemin. Restauranger var den mest utsatta branschen som stängde först och öppnade sist. Många flydde och det finns ett gap efter det, säger Lina Vikberg, verksamhetschef vid Storstrand kursgård.

Johan Eriksson, delägare till 2 Kök, säger att rekryteringsbehovet är jättestort.

– Det är många väldigt duktiga erfarna kockar som går i pension och det här är en bransch som växer. Folk äter ute i större utsträckning, säger han och fortsätter:

– Men vi har för lite folk, för lite kockar och för lite serveringspersonal för att täppa igen luckorna från de som har slutat eller går i pension. Vi har tittat på att öppna andra restauranger vid olika tillfällen och jag vet kollegor som också har gjort det. Som har haft jättegoda idéer och lokaler men man har inte kunnat öppna för det finns inte nog med folk som kan jobba. Det är ett enormt uppdämt behov av restaurangpersonal.

undefined
"Just nu har vi tillräckligt med personal men inom ett till två år kommer vi med all säkerhet behöva vara fler. Det känns osäkert och det är bara att hålla tummarna att man är tillräckligt attraktiv som arbetsgivare för att vi ska få de vi behöver att komma och jobba med oss", säger Johan Eriksson, delägare till 2 Kök.

Förra året var det endast en elev som sökte restaurang- och livsmedelsprogrammet och med för få sökande blev det nollintag.

– Det känns förödande för det är kanske min chans till en duktig kock eller servis. Det är tråkigt, säger Tobias Berg, restaurangchef vid Ångbryggeriet.

Han anser att det är en utsatt bransch.

– Vi är i stort behov av personal hela tiden, säger han.

Tiffany Lindfors, pub- och hotellchef på Bishop Arms, säger att det är svårt att få kompetent personal om ingen utbildar sig.

– Då blir det att vi får lära upp dem själva.

Tobias Berg säger att det finns händer och fötter att ta in men han har inte resurser att lära upp någon själv.

undefined
”Något jag ser från kökets perspektiv är att det nästan är samma personer som byter platser. Just nu är det ganska bra med personal men man går på en knivsegg, om vi tappar någon så står vi där utan”, Michael Schofeld, köksmästare Bishop Arms, längst till höger. Bredvid honom står Lina Vikberg, Tobias Berg och Tiffany Lindfors.

Michael Schofeld, köksmästare på Bishop Arms, anser att det blir en ond spiral.

– Vi har ingen personal i Piteå som kan jobba och det är risk för nedstängning av ett program som kanske kan ge den här personalen. Om det inte finns någon som söker så finns det inte, men det känns förödande och det är ännu mindre chans att vi kan få bra personal. Det går att ta folk från gatan och lära upp men det tar lång tid, säger han.

– När det verkligen har krisat har vi sökt folk från andra städer, men det är svårt att få dem att flytta till Piteå, fortsätter Tiffany Lindfors.

De trycker på att det är ett roligt jobb, att statusen för yrket har höjts, likaså lönerna och att det är en bred bransch med många möjligheter till att göra karriär, men de får ofta höra att det är dåliga arbetstider.

– Det behöver inte vara det, det är kul att jobba kvällstid men sen finns det frukost och lunch också, säger Fanny Sandberg, restaurangchef på Piteå stadshotell.

Hotellchefen Malin Gabrielsson säger att de har svårt att hitta kockar och hon tycker att det är tråkigt att få utbildar sig.

– Man undrar varför eftersom det är ett fantastiskt roligt jobb och en bra utbildning, säger hon.

Som PT tidigare skrivit ska restaurang- och livsmedelsprogrammet starta en gymnasial lärlingsutbildning i samarbete med Piteås restauranger. Restaurangrepresentanterna tror på konceptet.

– Jag har bott i Norge och där har man en sådan lärlingsutbildning. Jag tycker att det är ett jättebra system där eleven får ett bättre kontaktnät och får lära sig mer ute på fältet. De blir lite mer färdigbakade kockar när de är färdiga med utbildningen och de kommer garanterat att ha ett jobb. Det blir ett enkelt och naturligt steg in på arbetsmarknaden, säger Johan Eriksson.

undefined
Restaurangbranschen uppmanar fler elever att utbilda sig inom yrket. På plats i Herrgården fanns representanter från Pensionatet, Piteå stadshotell, 2 Kök, Bishop Arms, Framnäs folkhögskola och Arnes kök och catering, Ångbryggeriet, Pinchos och Storstrand kursgård. Från vänster: Elin Jörnegård, Fanny Sandberg, Shazad Abdalla, Malin Gabrielsson, Johan Eriksson, Michael Schofeld, Tiffany Lindfors, Arne Eman, Tobias Berg, Sandra Björken, Emil Karlberg, Amanda Karlberg och Lina Vikberg.
undefined
Än är det osäkert om det blir någon resturangetta till hösten. Förra året var det nollintag, men från skolans håll tycker man att det känns positivt. Lärarna Kenny Nylén, Ann-Sofi Lundquist och Stina Köpsén samt rektor Camilla Landin längst bak.

Sista ansökningsdag för nästa läsår har passerat och än är det oklart om det blir någon ny restaurangetta, men lärarna är hoppfulla. Under de inspirationsdagar som skolan anordnat har det kommit många elever som sagt att de ska söka.

– Det känns mycket positivt, säger läraren Ann-Sofi Lundquist.

Det är först 2026, när blivande ettor börjar sista året, som eleverna kommer läsa utbildningens lärlingsdel.

– Vi hoppas att det lockar fler, att få varva teori och praktik och att få vara ute hela året i stället för korta APL-perioder. Restaurangerna får också vara med och forma sina blivande arbetstagare, det tror jag också är jättebra, säger rektor Camilla Landin.

I dagsläget läser 14 elever årskurs 2 och 6 elever går i årskurs 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!