Enorma summor pengar investeras just nu i Norr- och Västerbotten och branschföreträdare inom bygg spår en kommande guldålder, ett Klondyke i norra Sverige. Samtidigt som över tusen miljarder kronor ska investeras skriker lokala företag efter kompetens. Under tisdagen samlades därför representanter för Piteås byggbolag för att diskutera situationen och rikta en uppmaning till Piteås ungdomar.
– Vi vill tala om för alla att det finns ett enormt behov av folk i den här branschen. Vi vill gärna uppmana alla ungdomar i Piteå att överväga att söka till utbildningarna inom bygg, el och vvs. Ni kommer att ha jobb, säger David Sundström, vd på Lindbäcks Bygg.
På mötet samlades representanter från Lindbäcks, Hellströms & Ansa, Prefabmästarna, Bravida, Install, BD Bygg, Nelab och Ivab. Tillsammans representerar de lokala bolag som sysselsätter hundratals anställda. Gemensamt för dem alla är att de behöver anställa fler personer än de kan hitta.
– Vi skulle vilja rekrytera mer folk men upplever att det är svårt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många att anställa. Vi vill jättegärna rekrytera från Strömbacka. Jag kan inte nog framhålla hur bra utbildningen på Strömbacka är, säger Simon Hellström och får medhåll av samtliga runt bordet.
– Strömbacka håller världsklass. De har investerat 60 år i detta för att bli bäst, och nu är de faktiskt bäst. Nu äntligen kan vi skörda. Det är en utbildning för alla och vi vill ha människor från alla bakgrunder. Det som händer i norra Sverige är unikt. Vi är loket för hela Europa. Vi kommer att behöva massor med folk. Vi vill verkligen uppmana alla ungdomar som är intresserade att söka, säger Fredrik Kristiansson, vd på Prefabmästarna.
Konjunkturen har gått hårt fram med byggbranshen och i både media och bland branschorganisationer pratas det om byggkris i Sverige. Trots att en svängning i konjunkturen kan skönjas även i norr så upplever samtliga samlade företagsledare att Piteå och Norrbotten är skonat från krisen.
– Marknaden är inte alls död och vi räknar inte med någon 90-talskris här uppe, säger Erik Larsson, vd på BD Bygg. Han får medhåll av Erik Skarin, avdelningschef på Nelab el.
– Det händer grejer och åren framöver känns riktigt ljusa. Det är här i norr det händer. Vi tar många elever från Strömbacka och de är jätteduktiga. Tyvärr är det för få tjejer. Vi skulle jättegärna vilja att fler tjejer läser yrkesutbildningarna, säger han.
Fredrik Kristiansson framhåller också fördelarna med att passa på att studera när konjunkturen på marknaden dalar.
– Det här är ju en perfekt tid att plugga. När man väl går ut har konjunkturen vänt och man är garanterad jobb.
Flera av de samlade företagsledarna säger att det finns en förlegad bild där yrkesutbildningar framstår som ett alternativ för ungdomar som är skoltrötta och som inte vet vad de vill göra. Snarare än att vara ett andrahandsval för den skoltrötte vill man istället framhålla möjligheten till ett varierat och innehållsrikt arbetsliv med stora möjligheter.
– Det här handlar inte om att man blir hantverkare för att man är skoltrött. Vi som sitter här representerar företag som sysslar med över 40 olika specialområden. I Piteå har man fattat att det är fint att vara hantverkare. Som anställd inom bygg tjänar man bra och har många valmöjligheter inom arbetslivet, säger Fredrik Kristiansson.
Varandes företag som verkar i en expansiv region hoppas nu de samlade företagarna att både politiker och tjänstemän ser vikten av att satsa på yrkesutbildningar.
– Vi har en tsunami av jobb. Jag önskar verkligen att man skjuter till pengar för att hålla igång de här utbildningarna, säger Marie Nilsson, vd på Ivab.