– Det är svårt att säga vad det beror på. Jag tänker att mat ligger i tiden, kock är ett eftertraktat yrke och restaurangbranschen skriker efter folk. Men det svänger mycket och allt som händer i samhället påverkar. Nu pratas det mycket om exempelvis elektrifiering och många vill bli elektriker och industrin växer, säger Hans Öhlund (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
I stort konstaterar han att söktrycket på Strömbackaskolan inför hösten är högt.
– Det känns väldigt positivt förstås, att så många elever vill gå här. Men det ställer också krav på oss i nämnden att se till att vi kan ta hand om alla. Vi ser också att många yngre elever kommer underifrån och det blir en utmaning hur alla ska rymmas i framtiden.
Totalt har 430 elever tagits in till 446 platser på Strömbackaskolan. Totalt finns 16 lediga platser. Fem på vård- och omsorgsprogrammet, fem på samhällsprogrammet, och tre vardera på estetiska programmet, inriktning musik samt inriktning bild.
Flera av de praktiska programmen har många reserver, el- och energi har 30 och bygg- och anläggning och fordons 28 vardera.
– Fler platser där är omöjligt att ordna med kort varsel i semestertider, det kräver investeringar. Det beror på vad nämnden anser framåt, sedan får vi i så fall bryta arm med kommunalråden, säger Hans Öhlund.
Han konstaterar att många utbildningar där maskiner är inblandade är dyra.
– Där får vi nog titta på ett samarbete eller liknade med Grans framåt.
Även det ekonomiska programmet är populärt. Trots 60 platser finns i dagsläget 16 reserver.
– Jättetrevligt, det är en bred utbildning och man behöver inte bara jobba med ekonomi senare, säger Hans Öhlund.
På Grans naturbruksgymnasium finns fyra inriktningar: Naturturism, hästhållning, djurvård, eller lantbruk.
Totalt har 65 elever tagits in på 84 platser. Antalet lediga platser är 19, lantbruk har fem, för naturturism ser det osäkert ut med bara en sökande och 14 lediga platser.
Till Älvsbyns gymnasium har totalt 49 elever antagits, en ökning jämfört med i fjol. Teknikprogrammet och vård- och omsorg som haft nollintag tidigare ser ut att kunna starta. Skolan har 53 lediga platser.
I Arvidsjaur har 104 elever antagits till 141 platser. Antalet lediga platser är 37. Bland annat finns nio lediga platser på flygmekanikerutbildningen.