Personalbrist utmaning för PiteÄs restauranger

Restauranger i PiteÄ kÀmpar med personalbrist och utbildade kockar och servitörer Àr sÀllsynta. "MÄnga har en felaktig bild av branschen", sÀger restaurangchefen Tobias Berg.

"De fĂ„ kockar som finns Ă€r oftast i Ă„ldern 45 till 50 Ă„r, och de jobbar gĂ€rna dagtid", sĂ€ger Tobias Berg, restaurangchef pĂ„ Restaurang Ångbryggeriet.

"De fĂ„ kockar som finns Ă€r oftast i Ă„ldern 45 till 50 Ă„r, och de jobbar gĂ€rna dagtid", sĂ€ger Tobias Berg, restaurangchef pĂ„ Restaurang Ångbryggeriet.

Foto: Elias Paulsson

PiteÄ2023-07-24 21:00

PĂ„ Restaurang Ångbryggeriet i PiteĂ„ mĂ„ste vardagen rulla pĂ„. Mat ska förberedas, bord ska dukas och personal ska koordineras inför kvĂ€llens servering. Samtidigt kĂ€nner Ångbryggeriet, liksom branschen i stort, av personalbristen.

– Det Ă€r klart att man har en oro. Bakom varje restaurang stĂ„r det en individ som har satsat mycket pengar. Att deras verk skulle gĂ„ under för att det inte finns nĂ„gon personal hade varit förödande, sĂ€ger restaurangchefen Tobias Berg.

Den stora utmaningen Ă€r att anstĂ€lla personal som stannar kvar. BĂ„de Centrum Krog, Panelen och Ångbryggeriet vittnar om gott om extra personal – medan det rĂ„der brist pĂ„ utbildade kockar och servitörer.

Tobias kÀmpar hÄrt med att uppmuntra unga personer till ett yrke inom restaurangbranschen.
Tobias kÀmpar hÄrt med att uppmuntra unga personer till ett yrke inom restaurangbranschen.

– Det man mĂ€rker Ă€r att ungdomar vill jobba, men att det aldrig Ă€r pĂ„ tal om att utbilda sig inom yrket, sĂ€ger Tobias och tillĂ€gger att mĂ€ngden kockar i den Ă„ldern de söker ocksĂ„ Ă€r vĂ€ldigt liten.

– De fĂ„ kockar som finns Ă€r oftast i Ă„ldern 45 till 50 Ă„r, och de jobbar gĂ€rna dagtid vilket inte passar oss.

Eleverna pÄ hotell- och restaurangprogrammet pÄ Strömbackaskolan var tidigare en bra kÀlla till arbetskraft, men de senaste Ären har antalet elever blivit fÀrre och fÀrre. Tobias tror att detta delvis beror pÄ en felaktig bild av restaurangbranschen.

– MĂ„nga kanske Ă€r nyfikna pĂ„ yrket men har fĂ„tt höra av sina förĂ€ldrar hur dĂ„ligt det Ă€r, medan deras bild av branschen Ă€r frĂ„n 20 Ă„r sedan.

"Nu har vi lyckats fylla tjÀnsterna men det kÀnns aldrig som att man riktigt kan slappna av", sÀger Johan Eriksson, delÀgare pÄ Centrum krog.
"Nu har vi lyckats fylla tjÀnsterna men det kÀnns aldrig som att man riktigt kan slappna av", sÀger Johan Eriksson, delÀgare pÄ Centrum krog.

PÄ Centrum Krog i centrala PiteÄ delar man bilden av beskrivningen. Bara nu till hösten slutar tvÄ av deras kockar.

– Det blir ju sĂ„rbart, nu har vi lyckats fylla de tjĂ€nsterna men det kĂ€nns aldrig som att man riktigt kan slappna av, sĂ€ger delĂ€garen Johan Eriksson.

NÀr det kommer till vilka personer de söker berÀttar Johan att de fÄtt tumma pÄ kraven för att kunna anstÀlla folk.

– Idag Ă€r det en sjuk brist pĂ„ duktigt folk. Förr lade man ut jobbannonser dĂ€r man hade krav pĂ„ fem Ă„rs erfarenhet, men det har man fĂ„tt sluta med, sĂ€ger Johan och tillĂ€gger lite skĂ€mtsamt:

– Du ska ha riktig tur om det Ă€r en sĂ„n person som söker.

Till folk som Àr skeptiska till restaurangbranschen vill Johan passa pÄ att dementera gamla fördomar.

– Folk ser det inte som ett livslĂ„ngt jobb. Det Ă€r mycket fördomar. Men branschen har förĂ€ndrats och det Ă€r inte lĂ€ngre den tuffa jargongen frĂ„n förr, sĂ€ger Johan Eriksson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!