Politiskt beslut bakom bantad städning

”Skolorna får precis den städning som bun betalar för.” Det säger fyra fackliga ombud på Piteå kommuns städenhet efter kritiken att städningen är undermålig i Piteås grundskolor.

De fackliga ombuden Louise Sandlund och Pernilla Sundström är inte förvånade övermiljöinspektörernas larm om bristfällig städning i Piteås skolor. "Redan 2004 drogs det ner på städningen i skolorna efter ett politiskt beslut", säger de.

De fackliga ombuden Louise Sandlund och Pernilla Sundström är inte förvånade övermiljöinspektörernas larm om bristfällig städning i Piteås skolor. "Redan 2004 drogs det ner på städningen i skolorna efter ett politiskt beslut", säger de.

Foto: Christoffer Markström

PITEÅ2018-05-30 22:30

Beskedet att miljöinspektörernas senaste tillsyn visat att städningen i skolorna inte håller måttet har väckt reaktioner. Innehållet i rapporten kom dock inte som någon nyhet för de fackliga ombuden Louise Sandlund, Pernilla Sundström, Monika Lundgren och Elin Sjöberg, som haft förhandsinsyn.

– Men vi har arbetskamrater som tagit illa vid sig. Läser man bara rubrikerna och inte har full koll på vad som ligger bakom finns det risk för missförstånd, säger Louise Sandlund och får medhåll av sina kolleger.

De syftar i första hand på att städpersonal kan känna sig utpekad och misstänkliggjord att de inte gör sitt jobb ordentligt.

– Men vi gör precis den mängd städning som barn- och utbildningsnämnden (bun) betalar för, säger Pernilla Sundström.

LÄS OCKSÅ: Skolorna föreläggs efter städbrister

Både Sandlund och Sundström är noga med att framhålla att de känner fullt stöd från sina arbetsledare, och att det råder samsyn om att felet ligger i att det köps in för lite städning.

Som PT tidigare berättat visade miljöinspektörernas tillsyn exempelvis att städfrekvensen inte följer Folkhälsomyndighetens råd.

– Det här är inget nytt. Redan 2004 togs ett politiskt beslut att dra ner på städningen i grundskolan från varje dag till varannan dag, berättar Louise Sandlund, och konstaterar att det givetvis får konsekvenser för resultatet.

Höghöjdsstädningen, torkning av ytor som ligger över 2,5 meters höjd, utförs beroende på behov, men under en femårsperiod ska allt vara utfört. Den storstädning som ska göras en gång per år genomförs kontinuerligt fördelat över hela året.

– Så beroende på när inspektionen gjordes kan delar av lokalerna nyligen vara storstädade, medan andra ytor snart står på tur, vilket drar ner helhetsintrycket, säger Louise Sandlund.

De fackliga ombuden framhåller vidare att städbarheten kan skilja sig väldigt mycket, inte minst beroende på möbler.

– Det är också skillnad att städa en lågstadieskola jämfört med Strömbackagymnasiet, säger Elin Sjöberg.

Städpersonalens åsikt att fler städtimmar måste köpas in är också ett av kraven i miljöinspektörernas åtgärdsprogram.

Elisabeth Fjellström, chef för för- och grundskolan, uppgav i måndagens PT att rapporten tagits på största allvar.

LÄS OCKSÅ: Förvaltningen ska följa föreläggandet

– Vi vill självklart att det ska vara en bra arbetsmiljö både för eleverna och vår personal, sade hon då och lovade att åtgärderna ska ske i samråd med städenheten.

– Det kan innebära en ökad kostnad, medgav hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!