Skolorna föreläggs efter städbrister

Städningen i skolorna håller inte måttet. Nu föreläggs barn- och utbildningsnämnden att börja följa Folkhälsomyndighetens råd.

Öppen förvaring av skolmaterial gör det svårare för städpersonalen. Nu ska städbarheten ses över.

Öppen förvaring av skolmaterial gör det svårare för städpersonalen. Nu ska städbarheten ses över.

Foto: Marlene Sjölund

PITEÅ2018-05-27 07:00

Under våren 2017 utförde miljöinspektörer på Piteå kommun föranmälda tillsynsbesök på samtliga 29 grundskolor. Syftet var att följa upp tillsynsbesöken från 2014/2015, samt att granska om verksamheterna anammat de tidigare kraven på ökad städfrekvens och bättre rutiner för egenkontroll.

Resultatet var allt annan än positivt. Samtliga skolor saknade en fullständig egenkontroll och flera rektorer kände inte till att det är deras ansvar att säkerställa en god inomhusmiljö. Städfrekvensen följde inte heller folkhälsomyndighetens allmänna råd. Dammtorkning i korridorer och klassrum ska ske varje dag – men utförs bara en gång per vecka. Storstädningar som ska ske återkommande under året utförs bara en gång per år. På hyllor över 2,5 meter kan det dröja fem år mellan städningarna.

Den låga städnivån visade sig också i form av konkreta brister. De flesta skolorna var dammiga – och på höga höjder låg lurvet tjockt. Sliten inredning och gamla möbler försvårade städningen på ett flertal skolor. Många toaletter var också trånga, svårstädade och med smutsiga ytskikt och urinstinkande toalettstolar. Bristfällig ventilation, sprickor i väggarna och fuktfläckar i taket uppmärksammades. På tre skolor hade inomhusproblemen gett uttryck för hudutslag och andningsbesvär.

– Miljön för barnen som vistas i skolorna ska vara så bra som det bara går. Därför är det här en allvarlig fråga som i slutändan får konsekvenser för deras inlärning, säger Mikael Ferm, chef för enheten för Miljö- och hälsoskydd.

Inspektionsrapporten presenterades i december och nu förelägger Miljö- och hälsoskydd barn- och utbildningsnämnden att inkomma med en åtgärdsplan senast den 30 september. Efter årsskiftet ska skolornas städfrekvens baseras på Folkhälsomyndighetens normer och avvikande rutiner ska motiveras. Det ska tydligt framgå vad som ingår i städningen och vem som ansvarar för att det blir utfört. Skriftliga rutiner för egenkontroll ska finnas på samtliga skolor. Detsamma gäller planer för ökad städbarhet. Den ska bland annat innehålla inköpsrutiner för möbler och annat som påverkar städet.

– Vi vill att verksamhetsutövaren ska kraftsamla och ta tag i bristerna, säger Mikael Ferm.

Föreläggandet riktar sig formellt mot grundskolorna som omfattats av tillsynen – men Mikael Ferm tycker att det vore bra om åtgärdsplanen kommer att omfatta de andra också.

– När man ska ta fram nya rutiner så vore det bästa att tillämpa dem på alla skolor i Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!