Jag har i tidigare ledare hänvisat till boken Nya perspektiv på den samiska befolkningen i Pitebygdens jordbruksbyar. Jag skulle rekommendera kommunpolitikerna Helén Lindbäck (KD), Magnus Häggblad (SD) och Lage Hortlund (SD) att läsa den. Jag tvivlar på att de kommer att göra det men deras uttalanden i fullmäktige belyser onekligen behovet.
Alla tre ville avslå förslaget om att bli förvaltningskommun. Antingen genom att som Lindbäck hävda att det är för få samer i kommunen och att de dessutom kan svenska och att om förslaget bifölls så kanske de vill få service eller till och med ortnamnsskyltar på samiska. Eller som Häggblad påstå att eftersom det inte fanns några samer i fullmäktigesalen så upplevde han inte något behov av det och ställde sig frågande till "vilken kultur" som ska bejakas i Piteå och det inte är en lämplig kommun som samiskt förvaltningsområdet.
Hortlund gick så långt som att säga det i Piteå inte finns den "samiska anknytning" som återfinns i exempelvis Kiruna eller Jokkmokk.
Underförstått, här finns inga samer, och om det mot förmodan finns det så är de så få att de kan ignoreras. Piteå är en "svensk" kommun.
Det sista är helt lösryckt och saknar all historisk substans. I boken som jag nämnt ovan så kan en stor samisk befolkning beläggas i kyrkoarkiven från 1700-tal och in på 1900-tal, närmare 1 000 samer kan spåras i det historiska källmaterialet, samer som bott i generationer inom det som idag är Piteå kommun.
Det har dessutom bott samer inom nuvarande kommungränserna åtminstone sedan 700-talet vilket offerplatsfyndet från Gråträsk visar, en samisk offerplats som använts fram till 1300-tal. Över en period om 600 år har en samisk befolkning vistats i området och återvänt till samma plats. Det kan tilläggas under 700-tal så fanns sannolikt ingen jordbruksbebyggelse i kustlandet, de äldsta indikationerna på odling vi har är från 1000-tal. De större jordbruksbyarna uppstår först under tidig medeltid.
Det är viktigt att belysa att Piteå kommun har en långvarig samisk historia och har en samisk befolkning än i denna dag. En befolkning som är erkända som urfolk i svensk grundlag på grund av deras språk, kultur och unika samhällsorganisation och för att de bevarat detta från tiden före det som idag är Norrbotten införlivades i den svenska riksbildningen.
En annan viktig poäng är att vi samexisterat under århundraden. Att försöka osynliggöra den samiska delen av vårt gemensamma kulturarv är att göra övergrepp på historieskrivningen och en rasistisk mekanism.
I en kartläggning av rasism som drabbar samer från 2018 så identifierades totalt tio rasistiska mekanismer, osynliggörande var en av dem. I förra veckan, på samernas nationaldag, släpptes en rapport som visar att nära hälften av alla unga samer är utsatta för rasism, hat, hot, kränkningar.
Kommunalrådet Kata Nilsson uttryckte i en intervju med PT att hon märkt av mer vardagsrasism mot samer sedan hon flyttade till Piteå från Östersund:
– Det kan förstås bero på flera olika saker, men jag vet inget bättre sätt att bekämpa fördomar än med kunskap.
Det är viktigt att den politiska majoriteten i Piteå försvarar mänskliga rättigheter, står upp för den samiska befolkningen och vår gemensamma historia.