Den S-ledda majoriteten har meddelat att Piteå kommun nu äntligen går vidare med en ansökan till regeringen om att få bli samisk förvaltningskommun efter beslut i kommunstyrelsen. Det slutliga beslutet fattas i kommunfullmäktige den 12 februari.
För ett knappt år sedan var budskapet ett annat, bara dagarna före invigningen av den samiska festivalen i Piteå så valde kommunfullmäktige att säga nej till att lämna in en ansökan för att man då bedömde att de ekonomiska förutsättningarna saknades. Det kritiserade jag här på ledarsidan men jag är inte sämre än att jag också kan ge beröm när det är motiverat.
Nu har frågan utretts vidare, vilket kommunledningen också förmedlade behovet av i mars 2023, att det behövdes ytterligare underlag men att ambitionen fortsatt var att Piteå skulle bli förvaltningskommun. Det som var oklart var när.
Frågan om Piteå som samisk förvaltningskommun är äldre än den nuvarande kommunledningen. Redan 2017 sade dåvarande kommunledning under Helena Stenbergs (S) ledning nej till att bli förvaltningskommun. Svaret som gavs ekar bekant med det motstånd som tjänstepersonerna i socialtjänst och utbildningsförvaltning nu beskriver, det blir för dyrt, statsbidragen täcker inte kostnaderna.
Det är ett demokratiskt styrkebevis att kommunledningen nu visar var skåpet ska stå. Politik är som sagt att vilja något. Det är politikerna, de folkvalda, som ska ange riktningen och besluta om vad som ska göras, sen ska tjänstepersonerna beskriva hur detta ske och genomföra det.
Det är politikerna som bär ansvaret och som också får ta ansvarsutkrävandet av medborgarna i allmänna val, inte tjänstepersonerna.
Kommunalrådet Kata Nilsson är mycket tydlig i det politiska beslutet i en intervju med SVT Sápmi:
– Jag delar inte bilden av att det inte skulle vara genomförbart utan utredningen som vi beställde för ett år sedan för att utreda om vi har förutsättningar, den har kommit nu och den framhåller att vi har förutsättningar att bli samiskt förvaltningsområde.
Det är politiskt ledarskap. Nilsson fortsätter utveckla tankegångarna i ett pressmeddelande om beslutet:
– Med renen i vårt kommunvapen och utifrån vår geografiska placering känns det helt naturligt att Piteå kommun tar det här steget. Det ligger i linje med kommunens arbete som MR-kommun, där vi jobbar för mänskliga rättigheter, jämställdhet och allas lika värde. Att bevara och skydda våra minoriteters rättigheter, språk och kultur kräver tydliga beslut.
Alltför ofta har jag upplevt, även då jag själv var kommunpolitiker, att tjänstepersonerna har för stort inflytande över vad som ska göras. Man är inne och tassar på de folkvaldas uppdrag, det är friskhetstecken att vi har politiker som tydligt markerar gränsen. Jag tror faktiskt att vår demokrati mår och funkar ännu bättre om vi har politiker som vågar vara tydliga, vågar fatta beslut och vågar ange en annan riktning än vad förvaltning och tjänstepersoner anser är möjligt eller inte.
Piteå har, liksom resten av Norrbotten, en långvarig samisk närvaro och historia. Det är glädjande att det finns en modig politisk ledning som nu tagit steget för att stärka och uppmärksamma detta. Nu är det bara Älvsbyn, Boden och Överkalix vi väntar på.