Förslaget om att bli samisk förvaltningskommun möter hårt motstånd från socialtjänsten och skolan.
"Socialtjänstens ståndpunkt att det i nuläget inte är genomförbart för äldreomsorgen att vara en samisk förvaltningskommun", skriver socialtjänstens ledningsgrupp i ett yttrande tillsammans med ansvariga för äldreomsorgen.
Socialtjänsten ser bland annat svårigheter att rekrytera personal med kunskaper i det samiska språket och uttrycker tveksamhet att kunna utföra uppdraget på det sätt som lagen kräver.
"För att kunna tillhandahålla personal som kan samiska behöver vi flytta personal till verksamheter där behovet finns, vilket skapar en dålig arbetsmiljö. Vi har inte gjort någon kartläggning kring personalens kunskaper i det samiska språket, men upplevelsen är att det endast är ett fåtal, om ens någon."
Enligt socialtjänsten ställer det även ett krav på att tomhålla platser på särskilt boende till personer med samisk bakgrund vilket inte är ett alternativ då verksamheten i dag har lång kö till de lediga platser som finns.
"De senaste 15 åren har vi haft en eller två brukare med samiskt ursprung på våra särskilda boenden, vilket ytterligare talar för att det inte är rimligt att tomhålla. Det känns inte heller rätt att tänka samisk inredning, kultur, mat etcetera då det finns personer med annan bakgrund som bor på våra boenden."
Som förvaltningskommun krävs att Piteå öppnar en samisktalande förskoleavdelning. Enligt utbildningsförvaltningen är det redan i dag svårt att rekrytera personal med samiska som modersmål.
"Förskolan har annonserat flertalet gånger men inte fått någon sökande. Vi har även haft svårt att köpa in konsulter som kan språket. I våra kontakter med samiska förvaltningskommuner i närområdet finner vi att även dessa kommuner (som har en betydlig större samisk befolkning) har mycket svårt att tillsätta personal med samiska som modersmål."
Utbildningsförvaltningen skriver i sitt yttrande att om de mot all förmodan finner personal med samiska som modersmål innebär satsningen en utökad kostnad med cirka 2,5 till 3 miljoner kronor per år.
"Vår erfarenhet är dessutom att de flesta vårdnadshavare anser att närhetsprincipen är viktig och vi befarar att det därför skulle vara få vårdnadshavare som är beredda att skjutsa sina barn till annat område för förskola."