Hur skulle du lösa det Sjölund?

Piteå kommun ger samma elevpeng till elever i kommunens skolor som vi ger till elever i friskolor, skriver Ruth Rahkola i sin replik.

Foto: Gunnar Westergren

INSÄNDARE / REPLIK2018-04-25 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majvor Sjölund (C) riktar i insändare kritik till Socialdemokraterna för att fristående skolor i kommunen kommer att få lägre bidrag till lokalkostnader och skriver att ”Socialdemokraterna försöker med alla medel förhindra friskolornas existens”.

MED ANLEDNING AV: Debattartikeln ”Föräldrar måste ha möjlighet att välja”

LÄS ÄVEN: Artiklarna ”Överklagar sänkta lokalbidrag” och ”Nya regler för avskrivning sänker bidragen”.

Den kritiken borde Majvor rikta till sitt eget parti och sina allianskamrater. Det var alliansregeringen, när den hade makten, som beslutade att bolag, intresseföreningar etcetera ska få bedriva skola och det var samma regering som beslutade om vilket regelverk som gäller för dessa verksamheter.

Kommunen skall ge fristående verksamheter samma ekonomiska villkor som man ger sina egna förskolor och skolor och det är det regelverket som gäller även i Piteå kommun. En enig barn- och utbildningsnämnd, med ledamot från Centerpartiet, tog särskilt beslut 2016-11-30 § 147 att lokalkostnaderna per kvadratmeter skall vara samma för friskolor som för kommunens skolor.

I regelverket finns däremot ingen begränsning hur stora lokalytor de fristående verksamheterna får ha jämfört med de kommunala skolorna. Några friskolor med låg hyra får mer i lokalbidrag än vad de har i hyra och friskolor med högre hyror kan få lägre bidrag än vad de har i hyra.

Det innebär att Piteå kommun ger samma elevpeng till elever i kommunens skolor som vi ger till elever i friskolor och vi betalar samma lokalkostnad per kvadratmeter till friskolor som vi betalar per kvadratmeter i kommunens skollokaler.

Däremot så håller jag med Majvor att det är beklagligt att det har dröjt för administrationen att få fram årets lokalkostnader på grund av nya avskrivningsregler och om man har fått information att det troligen inte blir någon förändring i lokalkostnader.

Jag tror att alla, oavsett förvaltning, har varit angelägna att få detta klargjort så snabbt som möjligt. Även utbildningsförvaltningen, som friskolorna, behöver veta vilka inkomster och utgifter man kommer att ha under verksamhetsåret.

Jag har svårt att förstår hur Majvor Sjölund har tänkt att hon skulle lösa det om hon fick bestämma. Skulle det vara att ge högre bidrag till lokalkostnader för friskolor än vad de kommunala skolorna får och därmed säga att elever i friskolor får kosta mer än elever i kommunens skolor?

Hur skulle den kostnaden finansieras – minskat bidrag till kommunala skolor inom det område där det finns friskola eller lägre bidrag till alla kommunens skolor? Skulle det vara att skapa en likvärdig skola för alla?

Ruth Rahkola (S)

ordförande i Barn- och utbildningsnämnden