Bestört över socialtjänstens behandling av Evelina

"Bekymrad kommuninvånare" skriver att socialt arbete inte sällan handlar det om svåra ställningstaganden och att besluten får stor betydelse i den enskildes liv.

Piteå kommun driver en domstolsprocess för att beröva dövblinda Evelina Lindberg hennes personliga stöd. "Jag har med bestörtning läst det som skrivits om Evelina Lindberg i PT och den minst sagt omilda behandling som ges via socialtjänsten i Piteå kommun" skriver "Bekymrad kommuninvånare.

Piteå kommun driver en domstolsprocess för att beröva dövblinda Evelina Lindberg hennes personliga stöd. "Jag har med bestörtning läst det som skrivits om Evelina Lindberg i PT och den minst sagt omilda behandling som ges via socialtjänsten i Piteå kommun" skriver "Bekymrad kommuninvånare.

Foto: Simon Olofsson

Insändare2023-11-21 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har med bestörtning läst det som skrivits om Evelina Lindberg i PT och den minst sagt omilda behandling som ges via socialtjänsten i Piteå kommun. Socialtjänstens uppdrag är att erbjuda alla Piteåbor det stöd de behöver för att leva ett så självständigt liv som möjligt.  

Utifrån kommentarer från överläkare Claes Möller, vilken via PT fått se underlagen till socialtjänstens beslut, framstår det som att man bedrivit en bristfällig utredning. Detta är allvarligt. En utredning är undermålig om den är baserad på bristfälliga, inaktuella medicinska underlag. När det gäller Evelina verkar man ha missat att ställa rätt diagnos, vilket torde vara väsentligt för bedömningen av omsorgsbehovet. Omsorgschefen hänvisar till en prejudicerande dom medan domstolen själv hävdar att den aktuella domen inte alls är prejudicerande, inte på det sättet. Även detta ett sakfel som är mycket allvarligt. 

Myndighetsutövning innebär makt. Vissa tjänstemän inom socialtjänsten har rätt att fatta beslut som påverkar den enskilda, beslut som i vissa fall får stora konsekvenser. Alla beslut måste därför vila på rättssaker grund. Detta är grunden och blotta misstanken att utredningen har brister borde medföra att ansvariga vid socialtjänsten omedelbart beordrar ett omtag.  

Man kan också ifrågasätta om det är socialtjänstens uppdrag att bedriva rättsliga processer mot en enskild person. Det blir ett högt personligt pris för Evelina och hennes familj när kommunen ”vill pröva” hur lågt man kan pressa ner ribban. Är det verkligen socialtjänstens uppgift?  

Expertis (Claes Möller, överläkare och professor emeritus i handikappvetenskap) sågar kommunens beslut och menar att det får allvarliga följder för Evelina. Möller kallar utredningen för oprofessionell och skrämmande. Samma överläkare och professor liknar det hela vid tortyr.

Enligt min mening är beslutet inte etiskt försvarbart. Alla som haft något att göra med hemtjänsten i Piteå vet att den föreslagna lösningen för Evelina blir verkligt dålig. Hemtjänsten, med hög personalomsättning och pressade scheman, är helt enkelt inte rustade för att skapa livskvalitet för en person med de behov som Evelina har. Intet ont om enskilda medarbetare, det är förutsättningarna det är fel på.  

Det väcker också andra frågor. Vad innebär det att arbeta etiskt försvarbart inom socialtjänsten? I Evelinas fall handlar det om rättssäker handläggning men också om etik. Socialt arbete innebär etiska bedömningar, det handlar inte bara om ”det juridiska”. Inte sällan handlar det om svåra ställningstaganden men, eftersom besluten får stor betydelse i den enskildes liv är det en viktig professionell kompetens att kunna föra etiska resonemang och göra etiska bedömningar.