Evelina Lindberg lider av den genetiska sjukdomen Yars syndrom, som bland annat gjort henne både döv och blind. Nu vill Piteå kommun dra in hennes personliga stöd och istället ge henne hemtjänst, vilket betyder att Evelina inte kommer att kunna kommunicera med de människor som ska hjälpa henne i hemmet. Claes Möller, överläkare och professor emeritus i handikappvetenskap, har tidigare arbetat med Evelinas fall. Nu sågar han kommunens beslut, som han liknar vid tortyr.
– Det här är som tortyr. Det här beslutet innebär att det kommer främmande människor till Evelina som inte kan taktilt teckenspråk och som hon inte kan kommunicera med. Den främsta tortyrmetod vi har är att isolera människor. Det går ganska snabbt utför med den kognitiva förmågan när man inte har någon att kommunicera med, säger han.
Claes Möller bedömer att Piteå kommuns beslut kommer att få allvarliga följder för Evelina Lindbergs hälsa.
– Konsekvensen är sannolikt kraftigt ökad sjuklighet på grund av det vi kallar för sensorisk deprivation, vilket betyder att de sensoriska sinnena inte får den stimulans de behöver. Evelina är en väldigt aktiv person, och kan hon inte vara det kommer annan sjuklighet att tillkomma. Den lilla, lilla syn hon fortfarande har kvar är också beroende av att hjärnan är pigg.
I Piteå kommuns beslut angående Evelina Lindbergs personliga stöd kan läsas att man grundar sin bedömning på ett läkarintyg från 2017. Claes Möller riktar hård kritik mot kommunens brist på uppdaterat medicinsk material.
– Det minsta man skulle kunna kräva av en kommun när de fattar ett sådant här beslut är ju att de har rätt uppgifter. De grundar sitt beslut på ett sex år gammalt läkarintyg. Det är oprofessionellt och skrämmande, säger han.
Efter att ha läst Piteå kommuns beslutsunderlag säger Claes Möller vidare att kommunen misslyckats med att korrekt identifiera Evelina Lindbergs medicinska tillstånd, vilket är en genetisk, degenerativ sjukdom.
– Uppenbarligen har de inte läst mitt intyg i ärendet och därför har de inte rätt diagnos. Evelina har en sjukdom som inte bara innebär dövblindhet, utan även leversjukdom och viss spasticitet.
När PT krävt svar på hur kommunen resonerat motiverar Piteå kommun sitt beslut med juridik, där kommunens omsorgschef Lena Enqvist hänvisar till en prejudicerande dom i högsta förvaltningsdomstolen. Även detta svar sågar Claes Möller, som själv var inblandad i domen. Han säger att kommunen har fel.
– Jag var själv inblandad i den domen. Den är inte alls prejudicerande för alla fall. Den är prejudicerande för ett visst speciellt fall av dövblindhet, där högsta förvaltningsdomstolen avslog en ansökan. Jag har själv pratat med högsta förvaltningsdomstolen och de är mycket tydliga med att de inte kan prejudicera det beslutet för alla personer med dövblindhet.
Piteå kommuns omsorgschef Lena Enqvist befinner sig på utbildning och hänvisar till enhetschefen Ann Lundberg. Ann Lundberg vill inte ställa upp på en formell intervju med Piteå-Tidningen och vill inte vill bemöta Claes Möllers kritik.
Jag har pratat med en medicinsk expert som liknar ert beslut vid tortyr. Vad är din kommentar på det?
– Jag bemöter inte det. Det är ett utlåtande som den medicinska experten får stå för, säger Ann Lundberg.