"Szögi och Lindberg dribblar med fakta"

Folkvalda politiker som dribblar med siffror i syfte att nedmontera en skola deras partikollegor och andra kämpat för att skapa.

Piteå-Tidningen, 8 november.

Piteå-Tidningen, 8 november.

Foto: Sanna Eriksson

INSÄNDARE / REPLIK2017-11-09 16:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det regeringen säger är naturligtvis rätt. Skola ska prioriteras. Och alla barn ska ges möjlighet att uppfylla sina drömmar. Det kan dock knappast användas som argument för att lägga ner Svenska balettskolan. Snarare är det ett viktigt skäl till att ha kvar den.

.

Piteå kommun satsar på skolan och ligger i topp i nationella jämförelser.

Socialdemokraterna säger också att ”kulturlivet är en viktig del i välfärden, och banar väg för jobb i de kreativa näringarna. Socialdemokraterna vill utveckla kulturlivet i hela landet.” Så säger för övrigt även de andra partierna i sina partiprogram, med egna formuleringar.

Kostnaden för svenska balettskolan är 7 miljoner kronor per år fullt utbyggd. Enligt STIMO beräknas den inte öka. För den verksamheten får Piteå kommun ett statsbidrag på 2,3 miljoner kronor. Det senare nämner Szögi och Lindberg inte i sin insändare. Så totala kostnaden ligger på 4,7 miljoner kronor. Kommunledningen ska ansöka om ökat bidrag, då det tillkommit fördyrande förändringar av utbildningen sedan det gamla avtalet från 2011.

.

Med anledning av: "Alla skolbarn ska kunna nå sina drömmar"

.

Szögi och Lindberg använder Malmö som exempel på att kommuner inte mäktar med att driva Svenska balettskolan ekonomiskt. Malmö lade dock ner sin balettskola efter missförhållanden på skolan, efter anmälan till Skolverket, och pga närheten till balettskolan i Köpenhamn.

Piteå kommun har profilerat sig som en kulturstad, placerat sig bland kommunerna med landets bästa skolor. Piteå har satsat på, och byggt upp en enastående musik- och dansskola, där möjlighet finns att studera från mellanstadiet till högskola. En nedläggning av balettskolan skulle innebära att barn i norra Sverige inte har samma möjlighet som barn i södra Sverige att utbilda sig till dansare.

Att på Szögis och Lindbergs sätt ställa barn mot barn, kultur mot skola, ett socialdemokratiskt intresse mot ett annat är inte lösningsorienterat.

Svenska balettskolan är ett lysande exempel på vad Piteå kan erbjuda, som kan ge många barn en förberedande yrkesutbildning, och ringar på vattnet för att främja dans-och musiklust bland unga. Detta kan liksom en bra skola och brett utbud av idrotts- och fritidsaktiviteter för unga locka nya invånare till kommunen.