Men naturligtvis blir det mer komplicerat när just den drivkraften och politiska målet kolliderar med vardagen i en kommun som Piteå.
.
En kommunal vardag där prioriteringarna kan handla om allt från byaskolor till engagemang i Svenska balettskolans yrkesutbildning av nästa generations svenska dansare.
Prioriteringarna blir inte enklare av att de görs i en tid när lärarbristen är akut i stort sett över hela landet, kunskapsklyftorna mellan olika skolor och barn växer samtidigt som samhällets krav på utbildning och bra betyg ökar.
.
Hittills har Piteå kommun klarat det – inte genom att prioritera bort utan genom målmedvetna satsningar för att stärka utbildning och elever. Att det gett resultat har visat sig i de senaste årens topplaceringar i Lärarförbundets kvalitetsgranskning av alla landets skolor.
.
Men nya utmaningar - som just nu lokal- och platsbrist på förskolan i både i centrala kommunen och i byarna på landsbygden- står ständigt på tur.
Nu understryker regeringen ytterligare i höstbudgeten att läget är allvarligt. Ännu kraftfullare insatser och satsningar måste göras för en bättre skola för alla barn.
.
För att alla barn ska få tillgång till en jämlik kunskapsskola krävs nu stora satsningar både för att motverka lärarbrist och ökade klyftor.
Därför vill regeringen nu fortsätta en långsiktig satsning på en jämlik kunskapsskola genom:
• Miljardsatsning för att minska skolklyftor
• Förlängd skolplikt och läsa-skriva-räkna-garanti
• Investeringar för ett attraktivt läraryrke
• Grundläggande högskolebehörighet på gymnasiets yrkesprogram
• Förstärkning av gymnasiets introduktionsprogram
.
Det här är ambitioner som förpliktigar till fortsatt målmedvetet och långsiktigt utvecklings-förändringsarbete också i Piteå. Det ställer krav på fortsatta prioriteringar i den kommunala skolbudget som idag omfattar över 900 miljoner kronor och 6-7 000 barn och ungdomar från förskola till gymnasium.
45 av dessa elever går i årskurs fyra till nio med en tillkommande totalkostnad av runt 7 miljoner kronor per år.
Inte ens stora, betydligt mer resursstarka, kommuner som Malmö mäktar med ett så krävande engagemang som Svenska balettskolans utbildning innebär.
Att i detta läge inte se över och eventuellt prioritera om vore ett svek. Inte bara för våra barns framtid utan hela samhällets utveckling.