I maj meddelade Friskolan Hjärtat i Vidsel att man kommer att lägga ner sin verksamhet. Detta då för få elever sökt till skolan inför kommande hösttermin. Nu riktar Skolinspektionen allvarlig kritik mot skolan och drar in friskolans tillstånd att bedriva undervisning.
"Det föreligger brister inom nästintill samtliga områden som tillsynen under första verksamhetsåret omfattar", skriver Skolinspektionen i sitt beslut.
Friskolan Hjärtat i Vidsel grundades som ett substitut när kommunen beslutade att lägga ner den lokala högstadieskolan och har sedan starten för två år sedan huserat årskurserna 7–9. Som mest har ett 20-tal elever gått på skolan. Skolinspektionens utredning är den andra i ordningen sedan privatskolan startades 2022. I den första kontrollen påtalade Skolinspektionen att bristen på lärare utgjorde ett allvarligt missförhållande. Nu flaggar Skolinspektionen för omfattande och allvarliga brister i stora delar av skolans verksamhet.
Bland de upptäckta missförhållandena påtalar man bland annat brister i arbetsgången kring särskilt stöd för elever, brister i arbetet med att förhindra kränkande särbehandling, brister i elevhälsan och brister i betygsättning, vilket lett till "risk för att betygen inte blir rättvisande, och att rättssäkerhet och likvärdighet inte kan garanteras". Då undervisning bedrivits gemensamt för årskurserna 7–9 har Skolinspektionen också uppdagat att samma läromaterial använts till samtliga elever, oavsett vilken årskurs eleverna gått i.
Skolinspektionen slår sammanfattningsvis fast att Friskolan Hjärtat i Vidsel "inte fullgör uppdrag och skyldigheter enligt skollagen" och att ett återkallande av ägarens rätt att bedriva utbildning "är förenligt med barnens bästa".
Peter Larsson är styrelseordförande för Friskolan Hjärtat i Vidsel och säger att man inte tidigare känt till kritiken som framförs i Skolinspektionens rapport.
– Vi har lagt ner verksamheten på grund av för få elever och den här rapporten kom efter det beslutet. Det var inget vi visste om, säger han.
Peter Larsson säger att många av de brister Skolinspektionen tar upp kan härledas till svårigheten att hitta behöriga lärare att anställa, något han anser påverkar även andra skolor.
– Sådana brister har i princip alla skolor som bedriver verksamhet i dag eftersom man inte får tag i behörig personal i den omfattning som krävs. Det är ett stort problem hos samtliga skolor. Jag väljer att inte dra några stora växlar på detta. Det är inte lätt att starta en skola i dag givet bristen på lärare, säger han.
Peter Larsson säger vidare att man från skolans sida ansett sig ha uppfyllt rådande krav men att det tidigare nedläggningsbeslutet gör att man avstår från att bemöta Skolinspektionens kritik.
– Vi har tolkat det som att vi uppfyller de krav som finns. Hade vi valt att fortsätta driva verksamheten hade vi kunnat adressera de här sakerna och åtgärda dem. Nu väljer de istället att dra tillbaka tillståndet.
Så ni delar inte Skolinspektionens bild av hur verksamheten sett ut?
– Nej, det gör vi inte. Jag tror att våra elever haft en bättre utbildning än vad man har i många kommunala skolor och under den sista tiden av verksamheten hade vi faktiskt högre andel behöriga lärare än någon annan skola. Jag tycker den här kritiken är obefogad.