Friskolan Hjärtat i Vidsel stängs

Efter två års verksamhet tvingas friskolan Hjärtat i Vidsel att stänga. Anledningen är för litet elevunderlag. "Det blir ingen påfyllning av elever i höst och vi kommer att ha långt under de 20 elever vi skulle behöva ha", säger Peter Larsson, styrelseordförande.

Peter Larsson, ordförande för friskolan Hjärtat i Vidsel är bedrövad över att skolan tvingas stänga. "Vi har kämpat hårt för den men utan påfyllning av elever går det inte."(Arkivbild)

Peter Larsson, ordförande för friskolan Hjärtat i Vidsel är bedrövad över att skolan tvingas stänga. "Vi har kämpat hårt för den men utan påfyllning av elever går det inte."(Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Vidsel2024-05-30 10:00

För två år sedan startade friskolan Hjärtat i Vidsel. Detta efter att det kommunala högstadiet i byn lades ner för ett antal år sedan. 16 elever skrevs in den allra första terminen och som mest har ett 20-tal elever gått i skolan som omfattar årskurserna 7 till 9. 

Peter Larsson är bedrövad för att skolan ska stänga och tänker på allt arbete som lagts ner för att få igång verksamheten.

– Det är mycket möda nedlagt i det här men det elevantal vi skulle ha haft till hösten räcker inte till. Det blir ingen påfyllning från de elever som går ut sexan och med dem som lämnar friskolan nu vid skolavslutningen så hamnar vi långt under de 20 elever som vi skulle behöva vara, säger han.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Ingen av oss som jobbat med det här är ju några experter på hur man driver en skola, men vi kanske kunde ha varit bättre på att ragga elever. Vi skulle ha ställt större krav på föräldrarna vi har här omkring i att engagera sig mer i verksamheten. Vi hade kunnat få tolv nya elever från sexan i Vistträsk men de har valt att gå i Älvsbyn. Jag har viss förståelse för det och nu är det som det är.

Kan ni ändra på beslutet?

– Tillståndet att driva friskolan gäller i två år till men om vi lägger ner nu så blir det en väldigt lång uppförsbacke att starta om senare.

Vad säger de berörda eleverna?

– Ganska många är besvikna. Vissa verkar ha köpt läget men det är lite svårt att läsa av tonåringarna.

Musikläraren Börje Andersson är ledsen över att skolan ska stängas. Han säger att friskolan startades som en satsning för byn och för att skapa en trygg miljö för eleverna. 

– Verksamheten växte inte så som vi hoppats. Det hade behövts påfyllning av elever för att få ihop ekonomin. Det handlar om skolpeng som behövs för att täcka kostnader för löner, mat och hyra bland annat. Utan nya elever går det inte.

Hur känns det här?

– Det är lite sorgligt. Den verksamhet vi haft har varit bra men skolan är nog ett passerat kapitel nu.

Älvsbyns skolchef Jonas Wallin är informerad om beslutet att stänga och välkomnar eleverna till Älvåkraskolan.

– I grund och botten tycker jag det är jättetråkigt att det inte går att ha ett högstadium i Vidsel men de har väl landat i samma slutsats som vi – att det inte funkar med så få elever, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!