Älvsbyns hälsocentral är en av landstingets verksamheter som är starkt beroende av inhyrd personal. Under fjolårets åtta första månader köpte hälsocentralen läkartjänster för 2,3 miljoner kronor, varav 1,7 miljoner kronor utanför ramavtal.
– Det är mycket pengar, men det kunde vara värre utifrån det läge vi är i. Vi har extremt dålig läkartäthet just nu, säger Agneta Björk.
Av sex distriktsläkartjänster är 1,25 tillsatta med fast personal.
– Varav heltiden inte är i full produktion än. Han är distriktsläkare men har flyttat hit från Spanien, säger verksamhetschefen.
Ständig underbemanning
Varje vecka lägger Agneta Björk ner åtskilliga timmar på att få tag i läkare.
– Man måste fokusera på det för att få det att gå runt, säger hon
Då landstingets ramavtalade bolag ofta inte kan leverera, måste Agneta Björk vända sig till den övriga marknaden. Det tenderar att bli dyrare. Enligt Agneta Björk får en inhyrd läkare täcka upp för minst två fasta tjänster.
– Man kan inte ta in sex doktorer för att man saknar sex, då brakar ju kostnaderna iväg. Så vi ligger ständigt underbemannade, säger hon.
Hur mycket hyr ni in?
– Nästa vecka har vi en inhyrd läkare. Någon vecka kan vi ha tre. Sedan har vi veckor då vi inte får tag i någon. Snittet blir ungefär 2,5 per vecka, sa Agneta Björk i slutet av december.
Hon ser positivt på att en central avropsenhet kommer att ta över ansvaret för inköp av läkartjänster.
– Det skulle underlätta betydligt för verksamheten, det tar oerhört mycket tid att rekrytera läkare, säger Agneta Björk, som nu hoppas få loss mer tid till att utveckla vårdverksamheten.
LÄS OCKSÅ: "Samlat ansvar för bemanningsköp"
Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.