Landstinget stramar upp inköpen av läkar- och sjukskötersketjänster. Under 2016 ska en särskild avropsenhet ta över allt från avrop till att skriva avtal och på sikt följa upp fakturor. Uppgifter som i dag tynger verksamhetscheferna ute i länet.
Tuula Rosenberg är den som har skissat fram den nya organisationen.
– Vården ska få ägna sig åt vård, och vi som jobbar med inköp och upphandling ska ägna oss åt det, säger hon.
Två inköpare kommer framöver att ha ansvaret för alla inköp av läkar- och sjukskötersketjänster.
– När verksamheten har ett behov av en stafettläkare eller sjuksköterska kontaktar de avropsfunktionen, som skickar ut förfrågan till de leverantörer vi har ramavtal med. Får man inte leverans från dem så gör man en direktupphandling, förhandlar om priset och skriver avtal. Under processen har man en dialog med verksamheten, förklarar Tuula Rosenberg.
Vanligare med viten
I november presenterade landstingsrevisorerna en granskning av landstingets inhyrning av personal via bemanningsföretag. Där påpekades bland annat att verksamheterna inte kräver vite av leverantörer som inte sköter sig.
Enligt Tuula Rosenberg beror det på att vårdens situation är oerhört pressad och att det saknas administration för att hantera viten. När avropsenheten tar över ansvaret för inköp och uppföljning, kommer landstingets intressen att bevakas hårdare.
– Man hjälper till med allt runtomkring. Även efter leverans, när läkaren är på plats och det inte fungerar. Genom rutiner för hantering av vitesgrundande avvikelser kan man komma till rätta med leverantörer som inte sköter sig.
Hur ofta är det?
– I och med att vi inte har haft de här frågorna samlade, så har jag ingen uppfattning om hur mycket det har varit, säger Tuula Rosenberg.
Bättre avtal
Som PT berättat sker en stor del av landstingets inköp av vårdbemanning utanför ramavtal. Hittills har det då varit upp till verksamhetscheferna att förhandla om priser och skriva avtal med bolagen.
– Köpen utanför avtal är det viktigaste att få kontroll på i första hand. Det är där priserna sticker iväg, säger Tuula Rosenberg, som tror att landstingets ekonomi kommer att gynnas av att avropsfunktionen tar över.
Enligt landstingets rutiner ska alla avtal skickas till registraturen centralt. PT:s granskning visar att det inte alltid sker.
– I och med att vi nu får en samordnad funktion, kommer vi på sikt att ha kontroll på vartenda avtal, säger Tuula Rosenberg.
Som avtalsansvarig för bemanningstjänster inom landstinget, tror hon att en samlad bild över köpbeteende och marknad också kommer att leda till bättre upphandlingar.
LÄS OCKSÅ: Agneta Björk: "Skulle underlätta mycket"
Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.