Beslut om olycksdrabbad korsning upprör bybor

Byaföreningen har kämpat i många år för att sänka hastigheten i den olycksdrabbade korsningen till Rosvik, men Transportstyrelsen säger nej. Att förare inte sänker hastigheten anses vara ett allvarligt trafiksäkerhetsproblem, men motiverar ingen sänkning.

”Att trafiken ska flyta på det förstår ju alla och det sätter vi oss inte emot. Men det här handlar inte bara om en incident utan det är flera saker", säger Inga-Maj Larsson, Rosviks byautvecklingsförening.

”Att trafiken ska flyta på det förstår ju alla och det sätter vi oss inte emot. Men det här handlar inte bara om en incident utan det är flera saker", säger Inga-Maj Larsson, Rosviks byautvecklingsförening.

Foto: Jennifer Sjödin

Rosvik2023-11-18 09:00

PT har tidigare skrivit att Rosviks södra infart ska byggas om till en planfri korsning. Byggstarten är preliminärt satt till 2027, men Rosviks byautvecklingsförening vill se åtgärder innan dess. Föreningen anser att korsningen är en riskfaktor och har i flera års tid kämpat för att sänka hastigheten till 70 kilometer i timmen, i stället för dagens 90.

– Det är en trafiksäkerhetsfråga. Det körs för fort och vi har ingen avfartsfil, säger föreningens kassör Inga-Maj Larsson.

undefined
"Ett av obehagen är när du kommer söderifrån och ska ner i svackan och köra in den södra infarten och det är tung trafik bakom, särskilt på vintern och det är halkigt", säger Inga-Maj Larsson som själv varit med om en incident vintertid.
undefined
Rosviks byautvecklingsförening har kämpat i många år för att få sänkt hastighet vid den södra infarten. ”Varför är det ett problem att göra en sådan lösning under en kortare tid? Det är svårt att ta in det”, säger Inga-Maj Larsson.

Föreningen har tidigare ansökt till länsstyrelsen i Norrbotten om sänkt hastighetsbegränsning, som det är vid den norra avtagsvägen, men utan gehör. Därefter har föreningen överklagat beslutet men fått avslag även från Transportstyrelsen.

"Att det finns fordonsförare som inte följer kravet att anpassa sin hastighet efter rådande förhållanden på platsen är ett allvarligt trafiksäkerhetsproblem men dock i sig ingen grund för en begränsning av den högsta tillåtna hastigheten (...) En högsta tillåten hastighet som upplevs för låg riskerar att efterlevas dåligt och minska respekten för hastighetsbegränsningar i allmänhet", skriver Transportstyrelsen vars beslut inte går att överklaga.

Inga-Maj Larsson är besviken.

– Det känns jättetråkigt. Vi förstår att det ska mycket till men jag tycker att vi hade så bra argument för att det skulle tas på allvar, säger hon.

Hösten 2021 monterades två fartkameror vid den aktuella korsningen och som PT tidigare skrivit fångade dessa flest fartsyndare i landet under 2022. Något föreningen också påpekat i sin överklagan.

– Det körs bevisligen för fort. Ett av obehagen är när du kommer söderifrån och ska ner i svackan och köra in den södra infarten och det är tung trafik bakom, särskilt på vintern och det är halkigt, säger Inga-Maj Larsson.

Hon berättar om en incident hon själv varit med om vintertid som har satt sina spår. Hon kom körandes på E4 och skulle svänga in den södra infarten men såg att hon hade en långtradare bakom sig där chauffören började blinka med lysena, föraren kunde inte bromsa ner utan gled på vägen.

För att undvika en olycka fortsatte hon köra och tog i stället den norra infarten.

– I Norrfjärden och i Öjebyn finns det avfartsfiler som gör att man kommer undan den tunga trafiken. Det är många bybor som upplever att den här korsningen är så jobbig att man kör förbi den och tar den norra i stället, säger hon.

Hon säger att korsningen är trång.

– Det höll Trafikverket med oss om. En handläggare körde den här sträckan och menade på att den inte blev så bra som det var tänkt, säger Inga-Maj Larsson.

undefined
Föreningen vill att hastigheten trappas ner från 110 kilometer i timmen, till 90 och slutligen 70 vid den södra infarten till Rosvik. Enligt Inga-Maj Larsson är det många bybor som tycker att korsningen är obehaglig, särskilt vintertid och när det är tung trafik bakom. (Arkivbild)

I handlingarna från länsstyrelsen framgår det att Trafikverket region Nord har yttrat sig och ansåg då att en sänkning var motiverad. Ärendet avslutades dock då länsstyrelsens bedömning var att hastigheten fortsatt kunde vara 90 för en utvärdering av fartkamerorna.

Även Polismyndigheten yttrade sig 2020 och ansåg då att en hastighetssänkning inte var befogad utan att man i stället vill se en utvärdering av fartkamerorna. I början av 2023 uppgav de muntligen att de står fast vid yttrandet. "Att sänka hastigheten till 70 km/h kan innebära att trafikrytmen störs så pass mycket att olyckor uppstår pga detta då man går från 110 km/h ner till 70 km/h". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!