Trafikverket har provtagit och genomfört en första teknisk utredning i området kring den olycksdrabbade korsningen i Rosvik. Berörda markägare har informerats.
– Det är också på gång en arkeologisk utredning. Det finns en gammal fäbodvall väst om den befintliga korsningen. Här måste vi ta reda på om det är något som vi inte ska störa, eller om vi måste dokumentera. Vi tror inte det men för att det ska gå smidigare och för att vi inte ska köra fast i processen så har vi bett dem komma ut med arkeologin i förväg. Vi vill att det ska gå smidigt, säger Gun-Marie Mårtensson, projektledare vid Trafikverket Nord investering.
Tanken är att bygga antingen en bro över motorvägen eller tunnel under E4.
– Det är inte bestämt ännu. Det mest troliga är att vi gräver en tunnel och gör en vägport som ska leda trafiken ut på E4 som är en mitträckesseparerad 2+1-väg, säger hon och fortsätter:
– Där ska man köra om man kommer från Luleå och tänker svänga in till Rosvik. Det väldigt låg befintlig trafik den vägen men det kan ju faktiskt hända att någon vill köra så. Man ska också köra i tunneln när man kör från Rosvik in mot Piteå, säger hon.
Den befintliga korsningen är tänkt att användas för trafikanter som kommer söderifrån och ska in till Rosvik. Samma gäller trafikanter som vill åka från Rosvik i norrgående riktning mot Luleå.
– Då kommer man att svänga höger på samma sätt som det är nu. Det är en smidig, ekonomisk och vettig lösning för trafiken, säger Mårtensson.
Trafikverket ska upphandla en konsult och påbörja projektering och vägarbete i höst. Att ta fram en vägplan brukar ta rätt så lång tid. Planen är att bygga under 2027.
– Det är långt bort men inget är slaget i sten. Går det smidigt och vi får till en bra process kanske det finns medel tidigare, säger hon.
Kostnaderna att bygga kommer att ligga någonstans mellan 60 och 80 miljoner kronor innan allt är klart.
– Vi vill ordna öppet hus om det är möjligt och samråda med byborna för vi vill höra vad de känner och tycker innan vi rullar vidare i processen, säger Gun-Marie Mårtensson.
En som engagerat sig länge för att få till stånd en säkrare lösning i den olycksdrabbade korsningen är 80-årige Rosviksbon Gösta Öhman.
– Det är jättebra med en säkrare korsning. Det är det vi alla i byn har kämpat för under många år, säger han.