Psykiatrin i Piteå har fem överläkartjänster. I dag finns två fast anställda överläkare, det vill säga psykiatriker, en på 50 procent och en som jobbar 60 procent.
– Resten är tillsatta med konsulter som vi har på långtidsavtal, säger Ola Fritz.
Eftersom konsultläkarna är dyrare än fast personal tillsätts endast, sammanlagt, 3,85 av de fem överläkartjänsterna. Ändå drar kostnaderna över budgeten med sex miljoner kronor för år 2015.
– Vi kommer att ha ett underskott 2016 också, på grund av kostnaderna för läkare. Men det är inte bara kostnader för konsulterande läkare utan det beror också på att vi har fyra ST-läkare för mycket, säger Ola Fritz.
Brist på sjuksköterskor
Psykiatrin i Piteå har egentligen bara två underläkartjänster, alltså utbildningstjänster för ST-läkare. Men för att möta behovet av färdiga psykiatriker, har man valt att anställa ytterligare fyra underläkare.
– De här sex som vi har under utbildning kommer att tillsätta alla våra tjänster inom loppet av fyra år. De första två blir färdiga psykiatriker under 2017. Tittar man på vårdkvalitet och ekonomi så ser framtiden väldigt, väldigt ljus ut, säger Ola Fritz.
När det gäller sjuksköterskor, tvingades psykiatrin under vintern att via direktupphandling hyra in personal till vårdavdelningen. Något som drog upp kostnaderna.
– Det var hög beläggning på avdelningen i vintras och det saknades sjuksköterskor. Nu är alla sjukskötersketjänsterna tillsatta med ordinarie personal. Vi har inga vakanser, säger Ola Fritz.
Får mindre pengar
Som PT berättat väntar stora neddragningar på psykiatrin i Piteå. Enligt Ola Fritz rör det sig om en organisationsförändring, där sex miljoner kronor per år, motsvarande 14 tjänster, flyttas från Piteå till psykiatrin i Sunderbyn. De minskade anslagen innebär att psykiatrin i Piteå gör ett underskott på ytterligare sex miljoner kronor för 2015, enligt Ola Fritz.
– Vi har ett uppdrag att vara i balans till 2017. Det ska vi göra på två sätt. Dels har vi den här ramminskningen, sen har vi ett uppdrag att minska på kostnaderna för konsultläkare, säger Ola Fritz.
Av fem anlitade bemanningsbolag, hade endast ett ramavtal med landstinget, visar PT:s granskning av perioden januari till och med augusti. Av drygt 7,4 miljoner kronor gick 6,5 miljoner till bemanningsbolag utan ramavtal.
Ser du det som ett problem?
– Ja, i den meningen att det blir dyrare. Å andra sidan är jag väldigt nöjd med läkarsituationen här på kliniken. Vi har väldigt kunniga, kvalificerade läkare, säger Ola Fritz.
LÄS OCKSÅ: "Läkare för 3 500 kronor per timme"
Tyck till
Tankar kring det som framkommer i granskningen? Dela med dig i en kommentar här.