Vårdförbundets blockad växer

Vårdförbundets blockad utvidgas och 5 000 anställda inom kommunal hälso- och sjukvård i 29 kommuner kommer att omfattas. Den utvidgade blockaden trädde i kraft klockan 16 på måndagseftermiddagen.

Den 25 april trädde blockaden för Vårdförbundets medlemmar inom regionen i kraft. Nu väljer fackförbundet att utvidga blockaden att omfatta även kommunal hälso- och sjukvård. (Arkivbild)

Den 25 april trädde blockaden för Vårdförbundets medlemmar inom regionen i kraft. Nu väljer fackförbundet att utvidga blockaden att omfatta även kommunal hälso- och sjukvård. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2024-05-20 16:30

Nyheten i korthet

  • Vårdförbundets blockad utvidgas för att inkludera 5 000 anställda inom kommunal hälso- och sjukvård i 29 kommuner, vilket börjar kl 16 på måndag.
  • Bakgrunden till konflikten är att Vårdförbundet vill ha en stegvis arbetstidsförkortning, eftersom de anser att det skulle kunna göra att fler orkar arbeta heltid.
  • Enligt Vårdförbundet, skulle detta innebära 8 000 fler barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor om alla som i dag jobbar deltid går upp i heltid.

Sedan den 25 april råder det övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i samtliga regioner och fyra bolag i Stockholm. I Norrbotten är det omkring 2 000 anställda hos Region Norrbotten som omfattas, varav cirka 350 av dessa jobbar i Piteå kommun på sjukhuset, hälsocentralerna och rättspsykiatrin. 

Piteå är inte en av de utpekade kommunerna och omfattas inte av den utvidgade blockaden, men på listan återfinns bland annat grannkommunerna Luleå och Skellefteå. PT har tidigare skrivit om att vårdpersonal i Piteå benämner blockaden som uddlös och är kritiska till hur deras arbetsgivare förhåller sig till den.

I ett pressmeddelande skriver Vårdförbundet att en ny Novus-undersökning visar att en majoritet av befolkningen oroar sig över vårdpersonalens arbetsbelastning och hur den påverkar dem som patienter.

– För våra medlemmar är det nog nu och vi har ett väldigt starkt stöd hos allmänheten. Befolkningen har sett att våra medlemmar har en alldeles för hög arbetsbelastning. De delar vår oro för vad det leder till för patienter och medarbetare. Våra krav på kortare arbetstid är fullt rimliga. SKR och Sobona är svaret skyldiga nu – hur vill de ta ansvar och rädda vården?, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Bakgrunden till konflikten är att Vårdförbundet anser att de inte fått gehör i avtalsförhandlingarna med arbetsgivarna Sveriges regioner och kommuner och Sobona. Vårdförbundet vill ha en stegvis arbetstidsförkortning, eftersom det skulle kunna göra att fler orkar arbeta heltid. Enligt Vårdförbundet skulle det innebära 8 000 fler barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor om alla som i dag jobbar deltid går upp i heltid.

Den kommunala hälso- och sjukvården omfattar bland annat elevhälsa och hemsjukvård.

− Vårdförbundets stridsåtgärder riktas mot 29 av de största kommunerna i landet. Om varslet träder i kraft kommer det att innebära negativa konsekvenser för patienter, brukare och anhöriga som har behov av hemsjukvård och vård på särskilda boenden, sa Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande när det blev känt om ytterligare stridsåtgärder från fackförbundets sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!